Tuesday, 10 May 2011

Shopaholic?? Untungkah ??


Harga runtuh, jualan murah, promosi pembukaan, harga borong, harga terendah,dan jualan penghabisan stok!! Siapa yang tidak teruja dengan promosi sebegini kan..Pantang terlihat papan iklan yang menawarkan potongan harga istimewa pasti saya memang tak senang duduk..Tak perlulah nak menunggu Karnival Jualan Mega, pantang ada masa, pasti saya akan "shopping".

Siapalah yang tak suka membeli belah kan.. Pantang ada duit, terus teringat baju, jeans dan yang paling penting beg tangan.. sedangkan dah banyak pun.. ada yang tak terpakai lagi.. Sampaikan En Hubby pun dah mula "bising" asyik nak "shopping" je.. Bila difikirkan semula, adakah "kegilaan" membeli belah ini sebagai satu penyakit yang membahayakan diri? Atau adakah ia adalah ubat bagi membuang masalah tekanan kerja di pejabat? Ada setengah orang, dengan ber"shopping" ni, bagi mereka ia adalah terapi untuk hilangkan tekanan.. Tapi saya pula hanya suka-suka.. Saya sekarang memang dah kurang ber"shopping".. susah-susah cari duit kan, tapi saya senang je habiskan.. hehehe.. Saya sudah mula berjimat cermat sikit.. (kononlah kann)

Sekarang ni, bila saya keluar berbelanja, saya mesti senaraikan terlebih dahulu keutamaan barangan yang ingin saya beli.. itu kalau barangan rumahlah.. Tapi kalau barangan untuk diri sendiri, saya sudah mula minta pandangan En Hubby. Kalau En Hubby setuju, saya pun oklah.. Yerlah kan.. Sekarang ni, saya kan memang suka tanya En Hubby tidak kira la apa pun yang saya mahukan.. (Kira mengada-ngada jugak saya ni kannn)

Tapikan, bagi saya memang Shopaholic ni satu tabiat yang kurang baiklahh..kerana ia akan mendidik untuk menjadi boros dan suka berbelanja..Buang duit je kann.. kan...

14 comments:

cik najihah said...

huhu bes je kan dapat habiskan duit ngee

Fitri Senin said...

btl tu..kita kena bijak berbelanja..skrg dh byk shopping mall dok buat promosi je memanjang..dan kita pun kdg2 terpengaruh la sket2..

Cma Shiema said...

adoi...dulu cma sopaholik jugak..tp sekarang dah x de..huhuhu

Farah Shamsudin said...

najihah: memang bes bila dapat duit nii..

Fitri: Saya paling enang terpengaruh.. adoii..

Shiema: Saya la kategori nii.. En Hubby kena selalu mengingatkan..

alexa yussida said...

dlu suke sopim pakaian kasut bila tension..mmg terapi tapi dah insaf dah but jadi gila sopim groceries lak..cmne tu kak..huhu tapi bole makan,tak membazir kan kan:D hehe terapi habes bila tgk esbox n cabinet full with fuds..:)

Farah Shamsudin said...

yus: hehehe.. akak pulak skang dok gila sopping baju En Hubby. adess!!

ala yus: fuds bole makan.. takdela pembazirannya..

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

xdapat nk shopping lagi..huaaa..nak kawen dah

kakchik@ella said...

sopink itu terapi di kala tekanan melanda ...hihi

Redbloodsnow said...

dulu zie jenis yg shopaholic taw. but now...since dah tunang n tgh saving utk kawen...dah insaf..haha

sarah-najwan said...

kalu nk membeli belah..kita kene rancang supaya tak membazir..

akak bukn jenis shopaholic..hak biasa2 ajo..hehee

♥sophie♥ said...

fie bkn shopaholic :D hee

apa2 yg kita buat kene lah berpada2 kan :)

cikpuanhady said...

hehehe..shopping adalah terapi minda..ekeke..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

aizamia3 said...

memang syok shopping, nak pulak kalau ada durian runtuh.. tapi nasib baik dapat en. suami yang malas nak layan kehendak bershopping bagai ni.. kalau tak mau tengah bulan merana..

Farah Shamsudin said...

aizamia: farah ni pun kadang-kadang je En Hubby layan..:)

Shopaholic?? Untungkah ??


Harga runtuh, jualan murah, promosi pembukaan, harga borong, harga terendah,dan jualan penghabisan stok!! Siapa yang tidak teruja dengan promosi sebegini kan..Pantang terlihat papan iklan yang menawarkan potongan harga istimewa pasti saya memang tak senang duduk..Tak perlulah nak menunggu Karnival Jualan Mega, pantang ada masa, pasti saya akan "shopping".

Siapalah yang tak suka membeli belah kan.. Pantang ada duit, terus teringat baju, jeans dan yang paling penting beg tangan.. sedangkan dah banyak pun.. ada yang tak terpakai lagi.. Sampaikan En Hubby pun dah mula "bising" asyik nak "shopping" je.. Bila difikirkan semula, adakah "kegilaan" membeli belah ini sebagai satu penyakit yang membahayakan diri? Atau adakah ia adalah ubat bagi membuang masalah tekanan kerja di pejabat? Ada setengah orang, dengan ber"shopping" ni, bagi mereka ia adalah terapi untuk hilangkan tekanan.. Tapi saya pula hanya suka-suka.. Saya sekarang memang dah kurang ber"shopping".. susah-susah cari duit kan, tapi saya senang je habiskan.. hehehe.. Saya sudah mula berjimat cermat sikit.. (kononlah kann)

Sekarang ni, bila saya keluar berbelanja, saya mesti senaraikan terlebih dahulu keutamaan barangan yang ingin saya beli.. itu kalau barangan rumahlah.. Tapi kalau barangan untuk diri sendiri, saya sudah mula minta pandangan En Hubby. Kalau En Hubby setuju, saya pun oklah.. Yerlah kan.. Sekarang ni, saya kan memang suka tanya En Hubby tidak kira la apa pun yang saya mahukan.. (Kira mengada-ngada jugak saya ni kannn)

Tapikan, bagi saya memang Shopaholic ni satu tabiat yang kurang baiklahh..kerana ia akan mendidik untuk menjadi boros dan suka berbelanja..Buang duit je kann.. kan...

14 comments:

cik najihah said...

huhu bes je kan dapat habiskan duit ngee

Fitri Senin said...

btl tu..kita kena bijak berbelanja..skrg dh byk shopping mall dok buat promosi je memanjang..dan kita pun kdg2 terpengaruh la sket2..

Cma Shiema said...

adoi...dulu cma sopaholik jugak..tp sekarang dah x de..huhuhu

Farah Shamsudin said...

najihah: memang bes bila dapat duit nii..

Fitri: Saya paling enang terpengaruh.. adoii..

Shiema: Saya la kategori nii.. En Hubby kena selalu mengingatkan..

alexa yussida said...

dlu suke sopim pakaian kasut bila tension..mmg terapi tapi dah insaf dah but jadi gila sopim groceries lak..cmne tu kak..huhu tapi bole makan,tak membazir kan kan:D hehe terapi habes bila tgk esbox n cabinet full with fuds..:)

Farah Shamsudin said...

yus: hehehe.. akak pulak skang dok gila sopping baju En Hubby. adess!!

ala yus: fuds bole makan.. takdela pembazirannya..

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

xdapat nk shopping lagi..huaaa..nak kawen dah

kakchik@ella said...

sopink itu terapi di kala tekanan melanda ...hihi

Redbloodsnow said...

dulu zie jenis yg shopaholic taw. but now...since dah tunang n tgh saving utk kawen...dah insaf..haha

sarah-najwan said...

kalu nk membeli belah..kita kene rancang supaya tak membazir..

akak bukn jenis shopaholic..hak biasa2 ajo..hehee

♥sophie♥ said...

fie bkn shopaholic :D hee

apa2 yg kita buat kene lah berpada2 kan :)

cikpuanhady said...

hehehe..shopping adalah terapi minda..ekeke..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

aizamia3 said...

memang syok shopping, nak pulak kalau ada durian runtuh.. tapi nasib baik dapat en. suami yang malas nak layan kehendak bershopping bagai ni.. kalau tak mau tengah bulan merana..

Farah Shamsudin said...

aizamia: farah ni pun kadang-kadang je En Hubby layan..:)