Wednesday, 18 May 2011

Kalau CINTA, Jangan EGO!!!


Sifat ego boleh dihapuskan dengan satu perkataan mudah iaitu "terpaksa". Contohnya terpaksa mengambil dan menghantar anak ke sekolah, terpaksa makan ala kadar setiap hari kerana tidak mungkin masak apabila keletihan, terpaksa menghadkan masa melepak bersama rakan atas arahan raja/permaisuri di rumah..:)

Sebenarnya perkataan terpaksa begitu menolong kita dalam kehidupan seharian sebagai suami isteri. Bukan ke kadang-kadang kita terpaksa menerima kedatangan ibu mertua yang sakit sementara kita kebetulan sibuk sangat dengan tugasan di pejabat. Terpaksa bermanis muka dengan ipar duai yang selalu buat hal..Atau terpaksa mengurut suami yang mahu bermanja sedangkan kita begitu keletihan dengan kerja rumah.. Kalaulah perkataan terpaksa tidak ada dalam kamus hidup kita, pastinya huru hara rumah tangga yang dibina dan kekuasaan EGO akan bertahta di hati. Buat apa susah berkorban untuk suami, kalau suami pun tak mahu tunjukkan kasih sayang dan pengorbanan?? buat apa bermanis muka dengan keluarga suami kalau keluarga kita pun dia tak hormat??Suami pula berkata dalam hati "Buat apa aku berjimat sedangkan isteri sesuka hati buang duit lampiaskan nafsu shopping???" Wahh!! sungguh berbahaya kalau sifat ego dibiarkan menjadi-jadi!

Mengapa suami isteri mesti memelihara rasa terpaksa dalam hati, bukankah dia seolah-olah tidak ikhlas? Sebenarnya perkataan terpaksa itu adalah permulaan daripada sifat ikhlass... Awalnya memang terpaksa, tapi lama kelamaan hati akan terbiasa berbuat baik kepada pasangan. Ada banyak cara untuk melemahkan sifat ego ini.. Antaranya, kita harus....

FAHAMI SITUASI SEMASA
Tak mugkin seorang suami enggan menghargai isterinya jika isteri betul mengambil berat. Sebagai isteri mesti faham suami juga manusia sama seperti orang lain, kalau ada masalah atau tertekan, pasti layanan terhadap pasangan akan terganggu, kan??Maknanya jangan kerana suami tak balas kebaikan kita lalu kita pun bawa diri dan mementingkan ego. Suami yang ego, memanglah senang nak dilawan dengan ego, tetapi sampai bila kita mahu terbelenggu dengan situasi yang sama?

TUNJUK PADA TUHAN
Orang yang ego sentiasa mahu menunjuk dirinya benar dan orang lain salah. Kita akan menjadi lebih tenang jika kita tidak peduli dengan sikap ego manusia yang menganggu kita kerana Allah sentiasa menjadi sandaran dan rujukan hati.

KALAU CINTA, EGO JADI NIKMAT
Pelikkkan?? tapi benar! kalau sedang jatuh cinta manusia takkan peduli dibuli kekasih. Ingat tak masa-masa kita bercinta, pasti dengan senang hati dan bangganya kita jadi mangsa ego. Disuruh apa pun kita sanggup buat, buat apa pun kita akan beri, marah seteruk mana pun hati kita tetap berbunga bila berjumpaa.. kan?Betapa senangnya nak hapuskan sifat ego di hadapan suami, cukuplah dengan USAHA untuk jatuh cinta lagi padanya berkali-kali..

Bagaimana nak dapatkan mood jatuh cinta?? mahu menyuburkan rasa romantik? kita mesti mencintai diri sendiri dulu.. Cintai hati sendiri yang mahu berbuat baik, wajah kita yang sentiasa senyum, tangan dan kaki yang mahu berkorban untuk orang yang dicintai. Bercerminlah dan katakan " Hai Si Cantik " pada wajah kita yang berseri ni, barulah aura itu menyentap hati suami untuk jatuh cinta lagi dan lagiii... :)

Ego tak ego, kehidupan berumah tangga mesti diteruskan. jangan biarkan kaki kita berhenti melangkah ke matlamat bahagia kerana sakit hati dengan ego suami. Ego sifatnya datang dan pergi, tapi cinta sejati yang menentukan apakah kita suami isteri dapat bertahan dalam suasana penuh toleransi..




21 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

good entry :)

Hafizah Mohamad said...

kalau ego ada dlm rumahtangga maka hancurlah sebuah rumahtangga tu...

Anonymous said...

erny said } betul tu..aku setuju.... tp part terpaksa tu, kadangkala mmg terjadi dlm rumahtangga...tp pokok pangkal kena arif dalam menyelesaikan masalah....good info... ipar n duai pn kena main peranan dan bg full of support pd perkahwinan itu...do not interupt atau judge...hehehe..my opinion ni...

Ezi Ezdiani said...

teringat time bercinta dulu even EGO tapi still buat gak.. ahaks.. bila difikirkan mmg cam terasa bodoh jek.. hehe

Ezzah Binti Samsudin said...

wahhh!!!! .. entri yang menarik dan bagus kak fara...

aizamia3 said...

kena ada give and take.. komunikasi 2 hala amat penting.. semua orang ada ego.. kawallah ego tu mengikut keadaan.. takkan dalam hubungan rumahtangga nak tunjuk jugak keras kepala tu.. alamatnya berperang jelah jawabnya..

Tina Othman said...

farah =)..tips berguna

Farah Shamsudin said...

Mrs Eady: thanx dearr..

kak fizah: betul tu kak,,

erny: boleh terima pakai opinion ko tu babe..

ezi: hehhe.. kan?? bercinta la katakan..

ezzah: waahh.. mekasih ye..

aizamia: betul tuu..kadang-kadang wanita yg beriya egonyaa..

Tina: thanx dearr.. sharing is caring right?

shairazi sharizan said...

betul3

Farah Shamsudin said...

Shairazi: :)

Obat Sakit 2011 said...

jangan memiliki ego yang berlebihan pkoknya gan
biar bahagialah

mama comel said...

best2..pernah ada kawan ckp ngn saya, buat apa hari2 saya nak jimat sdangkan suami saya mkn mcm2..saya tak kisah..pada saya, kalau saya tak berjimat, sape lg nak jimat?

Solihin Zubir said...

dlu sy ego.. dpt plak awek yg ego ngalahkan lelaki..
now dh putus dgn dia.. sy pon dh bleh kawal ego sy.. =)

Farah Shamsudin said...

Obat Sakit: yaa.. begitulah..:)

MC: tak payahla nak kisah dengan apa orang lain nak kata kan..

Solihin: baguslah awak dah boleh kawal sekarang kan..:)

Mommy Fara said...

oh, ya? tapi ego juga boleh memakan diri sendiri klu tak dibendung....kan?

Farah Shamsudin said...

MOmmy Fara: yess.. betul sangat.. oleh itu baiklah bendung sebelum ianya melarat kann..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ego biarlah kena pd tempatnya..

NOOR FATIN said...

cinta diri sendiri dlu baru cintai org lain. hehe suka post ni :)

Farah Shamsudin said...

Rina: betul tuee..

Fatin: memang betul.. cintai la diri sendiri dulu..:)

Redbloodsnow said...

nice entry. makanya kalau cinta jgn ego kan :)

Farah Shamsudin said...

Betul tu Zie..

Kalau CINTA, Jangan EGO!!!


Sifat ego boleh dihapuskan dengan satu perkataan mudah iaitu "terpaksa". Contohnya terpaksa mengambil dan menghantar anak ke sekolah, terpaksa makan ala kadar setiap hari kerana tidak mungkin masak apabila keletihan, terpaksa menghadkan masa melepak bersama rakan atas arahan raja/permaisuri di rumah..:)

Sebenarnya perkataan terpaksa begitu menolong kita dalam kehidupan seharian sebagai suami isteri. Bukan ke kadang-kadang kita terpaksa menerima kedatangan ibu mertua yang sakit sementara kita kebetulan sibuk sangat dengan tugasan di pejabat. Terpaksa bermanis muka dengan ipar duai yang selalu buat hal..Atau terpaksa mengurut suami yang mahu bermanja sedangkan kita begitu keletihan dengan kerja rumah.. Kalaulah perkataan terpaksa tidak ada dalam kamus hidup kita, pastinya huru hara rumah tangga yang dibina dan kekuasaan EGO akan bertahta di hati. Buat apa susah berkorban untuk suami, kalau suami pun tak mahu tunjukkan kasih sayang dan pengorbanan?? buat apa bermanis muka dengan keluarga suami kalau keluarga kita pun dia tak hormat??Suami pula berkata dalam hati "Buat apa aku berjimat sedangkan isteri sesuka hati buang duit lampiaskan nafsu shopping???" Wahh!! sungguh berbahaya kalau sifat ego dibiarkan menjadi-jadi!

Mengapa suami isteri mesti memelihara rasa terpaksa dalam hati, bukankah dia seolah-olah tidak ikhlas? Sebenarnya perkataan terpaksa itu adalah permulaan daripada sifat ikhlass... Awalnya memang terpaksa, tapi lama kelamaan hati akan terbiasa berbuat baik kepada pasangan. Ada banyak cara untuk melemahkan sifat ego ini.. Antaranya, kita harus....

FAHAMI SITUASI SEMASA
Tak mugkin seorang suami enggan menghargai isterinya jika isteri betul mengambil berat. Sebagai isteri mesti faham suami juga manusia sama seperti orang lain, kalau ada masalah atau tertekan, pasti layanan terhadap pasangan akan terganggu, kan??Maknanya jangan kerana suami tak balas kebaikan kita lalu kita pun bawa diri dan mementingkan ego. Suami yang ego, memanglah senang nak dilawan dengan ego, tetapi sampai bila kita mahu terbelenggu dengan situasi yang sama?

TUNJUK PADA TUHAN
Orang yang ego sentiasa mahu menunjuk dirinya benar dan orang lain salah. Kita akan menjadi lebih tenang jika kita tidak peduli dengan sikap ego manusia yang menganggu kita kerana Allah sentiasa menjadi sandaran dan rujukan hati.

KALAU CINTA, EGO JADI NIKMAT
Pelikkkan?? tapi benar! kalau sedang jatuh cinta manusia takkan peduli dibuli kekasih. Ingat tak masa-masa kita bercinta, pasti dengan senang hati dan bangganya kita jadi mangsa ego. Disuruh apa pun kita sanggup buat, buat apa pun kita akan beri, marah seteruk mana pun hati kita tetap berbunga bila berjumpaa.. kan?Betapa senangnya nak hapuskan sifat ego di hadapan suami, cukuplah dengan USAHA untuk jatuh cinta lagi padanya berkali-kali..

Bagaimana nak dapatkan mood jatuh cinta?? mahu menyuburkan rasa romantik? kita mesti mencintai diri sendiri dulu.. Cintai hati sendiri yang mahu berbuat baik, wajah kita yang sentiasa senyum, tangan dan kaki yang mahu berkorban untuk orang yang dicintai. Bercerminlah dan katakan " Hai Si Cantik " pada wajah kita yang berseri ni, barulah aura itu menyentap hati suami untuk jatuh cinta lagi dan lagiii... :)

Ego tak ego, kehidupan berumah tangga mesti diteruskan. jangan biarkan kaki kita berhenti melangkah ke matlamat bahagia kerana sakit hati dengan ego suami. Ego sifatnya datang dan pergi, tapi cinta sejati yang menentukan apakah kita suami isteri dapat bertahan dalam suasana penuh toleransi..




21 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

good entry :)

Hafizah Mohamad said...

kalau ego ada dlm rumahtangga maka hancurlah sebuah rumahtangga tu...

Anonymous said...

erny said } betul tu..aku setuju.... tp part terpaksa tu, kadangkala mmg terjadi dlm rumahtangga...tp pokok pangkal kena arif dalam menyelesaikan masalah....good info... ipar n duai pn kena main peranan dan bg full of support pd perkahwinan itu...do not interupt atau judge...hehehe..my opinion ni...

Ezi Ezdiani said...

teringat time bercinta dulu even EGO tapi still buat gak.. ahaks.. bila difikirkan mmg cam terasa bodoh jek.. hehe

Ezzah Binti Samsudin said...

wahhh!!!! .. entri yang menarik dan bagus kak fara...

aizamia3 said...

kena ada give and take.. komunikasi 2 hala amat penting.. semua orang ada ego.. kawallah ego tu mengikut keadaan.. takkan dalam hubungan rumahtangga nak tunjuk jugak keras kepala tu.. alamatnya berperang jelah jawabnya..

Tina Othman said...

farah =)..tips berguna

Farah Shamsudin said...

Mrs Eady: thanx dearr..

kak fizah: betul tu kak,,

erny: boleh terima pakai opinion ko tu babe..

ezi: hehhe.. kan?? bercinta la katakan..

ezzah: waahh.. mekasih ye..

aizamia: betul tuu..kadang-kadang wanita yg beriya egonyaa..

Tina: thanx dearr.. sharing is caring right?

shairazi sharizan said...

betul3

Farah Shamsudin said...

Shairazi: :)

Obat Sakit 2011 said...

jangan memiliki ego yang berlebihan pkoknya gan
biar bahagialah

mama comel said...

best2..pernah ada kawan ckp ngn saya, buat apa hari2 saya nak jimat sdangkan suami saya mkn mcm2..saya tak kisah..pada saya, kalau saya tak berjimat, sape lg nak jimat?

Solihin Zubir said...

dlu sy ego.. dpt plak awek yg ego ngalahkan lelaki..
now dh putus dgn dia.. sy pon dh bleh kawal ego sy.. =)

Farah Shamsudin said...

Obat Sakit: yaa.. begitulah..:)

MC: tak payahla nak kisah dengan apa orang lain nak kata kan..

Solihin: baguslah awak dah boleh kawal sekarang kan..:)

Mommy Fara said...

oh, ya? tapi ego juga boleh memakan diri sendiri klu tak dibendung....kan?

Farah Shamsudin said...

MOmmy Fara: yess.. betul sangat.. oleh itu baiklah bendung sebelum ianya melarat kann..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ego biarlah kena pd tempatnya..

NOOR FATIN said...

cinta diri sendiri dlu baru cintai org lain. hehe suka post ni :)

Farah Shamsudin said...

Rina: betul tuee..

Fatin: memang betul.. cintai la diri sendiri dulu..:)

Redbloodsnow said...

nice entry. makanya kalau cinta jgn ego kan :)

Farah Shamsudin said...

Betul tu Zie..