Thursday, 29 December 2011

Wanita Bekerjaya Atau Suri Rumah Yang Menjadi Pilihan Ye?

Assalamualaikum..

Saya perasan dalam hidup ni, ada fenomena di mana suri rumah dan wanita bekerja prejudis antara satu sama lain. Suri rumah memandang wanita bekerja sebagai wanita yang mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga, tak pandai masak dan mungkin pentingkan diri sendiri. Wanita bekerja pula lebih memandang rendah suri rumah tidak punya pendapatan, hanya bergantung pada suami,tidak berdikari, kolot dan tak berpelajaran..

Sebagai contoh ibu saya, bekerja lima hari seminggu.. Ibu selalu cakap ibu tak pandai masak, tapi saya rasa ok je..Ibu buat juga kerja rumah, sediakan segalanya.. Tiada pembantu rumah tapi rumah tetap sentiasa kemas jugaa.. memang saya kagum! superwomen..

Saya rasa kalau wanita bekerja tak sempat nak kemas rumah,rasanya takdelah teruk sangat berbanding dengan suri rumah yang tidak mengemas. Dalam Islam pun suami wajib sediakan pembantu rumah kalau MAMPU. Kalau tidak, suami juga perlulah membantu juga.. ye tak? Islam tidak menindas wanita kan?

Tak salah pun wanita bekerja kerana.... kita memerlukan wanita juga dalam sektor pekerjaan.. seperti arkitek wanita, doktor atau jururawat wanita dan banyak lagi kan? Fardhu kifayah tu kan? Plus kos hidup sekarang yang tinggi yang memerlukan isteri bekerja.. bukan niat isteri pun nak saje nak tinggalkan rumah..

Ramai juga wanita yang berpelajaran tinggi,memilih untuk menjadi homemaker. Belajar untuk mendapat ilmu bukan untuk jawatan yang tinggi. Mereka duduk di rumah, bukannya tak cari duit. Tambah lagi sekarang ni zaman internet. Mereka duduk rumah mnguruskan rumahtangga dapat ganjaran besar di akhirat kelak. 
tidak menjadi sia-sia dari status wanita yang tidak bekerja ni.

Tak bolehla kalau mereka dipandang rendah jika tidak pandai bergaya.. Lagipun mungkin tak biasa tengok asal mereka bergaya suami fikir bukan-bukan.. dah kata duduk rumah jekan.. kenapa nak bergaya sakan..Tapi, ada juga wanita yang akan bergaya sakan apabila tiba suami  balik rumah kan.. Siapa kata suri rumah ni kolot? Tengok tv, membaca, berkawan boleh membuat mereka ini lebih up to date dari mereka yang bekerja tau! Cuma tak tunjuk kat orang kan..

Kenapa prejudis? wanita memang cemburu pada wanita lain. Suri rumah cemburu pada wanita yang bekerja kerana punyai lebih kebebasan, punya ramai kawan, dan punyai pendapatan sendiri.. oleh itu boleh berbelanja  sendiri. Selain itu wanita bekerja punya banyak peluang untuk berhias..Mungkin suri rumah merasakan mereka lebih spend masa untuk keluarga ..Maka tiada masa untuk berhias.

Bagi wanita yang bekerjaya pula cemburu pada suri rumah yang tak perlu pergi ke pejabat, tidak perlu berhadapan dengan deadline, tapi duit dapat juga kan..:) mungkin juga cemburu kerana suri rumah dapat spend masa untuk diri sendiri..

Common la! We are the best in what we do..It's is not for us to judge other women in their lives..

Saya pula ?

Memang saya seorang wanita yang bekerja, dan memang saya suka bekerja. tapi kadang-kadang rasa macam nak menjadi suri rumah pula.. itulah, kita tak pernah nak puas dengan apa yang ada sekarang kan..begitulah saya.. Walau bagaimanapun, wanita yang bekerjaya atau suri rumah, tetap juga melakukan kerja kan.. Yang penting jangan judge antara satu sama lain...Asalkan kita gembira dengan apa yang ada sekarang, itu sudah memadai kan?


Wednesday, 28 December 2011

Hanya Mereka Yang Faham...

Assalamualaikum..



Cumil sangat baby nii.. dengar bahasanyaaa.. hahaha.. 

Cuti Krismass.. Apa Lagi Kita Enjoy!

Assalamualaikum..

Agak terlambat la juga nak update tentang Cuti Krismas ni kan.. Tapi takpe, nak update juga..Memang cuti panjang sempena Krismas kan.. Mula-mula ingat malas nak keluar mana-mana..Itu sahajalah masa berharga untuk berehat di rumah.. Memang benar lah agaknya ada seseorang pernah cakap bahawa beliau sangat tidak percaya kalau saya tidak akan ke mana-mana sekiranya ada kelapangan..Kepada beliau, memang benarlah kata-katamu itu...hehehe..

Pada hari itu saya keluar bersama adik perempuan ke Bukit Bintang.. Nak tau kemana? memang berjalan sakan.. ke Times Square, Sg Wang dan akhirnya ke Pavilion! Pavilion adalah tempat yang paling best bagi saya. Nak tau sebab apa?? Saya sangat selesa bila berada di sana.. pengunjungnya tidak terlalu padat seperti di tempat lain..Apa aktiviti yang dilakukan?? apa lagikan.. shopping...shopping!!Selain itu sebenarnya memang nak sangat makan JCO.. Saya hanya keluar berdua sahaja bersama adik.. Masa untuk bersama-sama adik.. hehehe..


Just Two Of Us..


Nampak tak? Memang rasa nak lagi jeee tau!!

Untuk Adik tersayang, Seronok bila sesekali dapat keluar berduaa.. have fun! Nanti kita keluar lagi yee..:)

Monday, 26 December 2011

Percaya Padaku..

Assalamualaikum..


 Percaya Padaku..

Terdengar sahaja lagu ini pasti akan mengingatkan saya pada seseorang..

Wednesday, 21 December 2011

Sejuknyaaaa..Burrrr...

Assalamualaikum..

Harini dah hari Khamis kan.. Cepat je masa tu berlalu.. Dah nak bercuti sempena Krismas pula nanti..Bila tiba je bulan December tu, memang saya rasa masa cepat berlalu..Seeloknya sampai ke pejabat tadi, hujan turun dengan agak lebat.. apa lagi kesejukkan laaa.. wahhh! Kalau la sedang berada dirumah, memang la seronok sambung tidur. Apakan daya, kerja kan.. Sampai sekarang pn masih hujan lagi.. Agaknya hari ini cuaca sejuk jee.. Mata pun mulalah.. Dah rasa nak terkatup.. hehehe

Oleh kerana hari ini adalah hari Khamis, seperti biasalah, hari Berbatik.. Nampaknya kalau keluar sahaja nanti, memang orang tau laa.. saya ni Jabatan Kerajaan kan.. dah kata pakai baju batik pulak.. Maka, hari ni, marilah menjadi pekerja yang sangat cemerlang..( cemerlang ke ).. nak keluar waktu rehat pun rasa malas.. bila dah sejuk-sejuk ni kann...


Mood Ceria je hari ni...

Sekian, Laporan untuk Hari Khamiss...:)

Tuesday, 20 December 2011

Cumil Jeee...

Assalamualaikum..


Beli Shokubutsu boleh dapat PERCUMA patung Japan tuu.. Tomey kann..heeee...:)

Monday, 19 December 2011

Kisah Makan Malam...

Assalamualaikum..

Semalam pulang sahaja dari kerja, memang tak terus balik ke rumah.. sempat singgah ke McDonalds area rumah..Memang dah lama sangat rasanya tak makan.. Mula-mula ingatkan nak makan Prosperity Burger.. Tapi bila En Hubby makan katanya tak sesedap dulu, maka saya pun makan Ayam Goreng ni sajee.. Sedap je! Oleh itu makan malam saya adalah ini...:)


Ini Ayam Goreng saya yang akhirnya tidak juga habiss...

Kononnya ingat bertahan lama kenyang sampai ke tengah malam, rupanya tidak sama sekali! Nak tak nak saya hanya makan yang ini pulaaa.. takla berat sangat kan?? heee...


Toblerone... faberet nii...

p/s* Macam nak lagilah toblerone nii.. sedap!

Thursday, 15 December 2011

Musim Agaknya..

Assalamualaikum..


Orang yang tak sihat..

Hari ini sudah hari terakhir bekerja untuk minggu ini. Bila sebut sahaja minggu terakhir, sudah semestinya hari Jumaat. Hari ini saya datang kerja dalam keadaan yang kurang sihat. Semalam hanya sakit-sakit kepala sahaja, tapi semakin kerap selesema. Kini sudah demam pula. ditambah pula pakej sakit tekak sekali. Memang rasa macam tak berdaya sahaja..Agaknya memang musim demam.. Sekarang ini pun cuaca agak tidak menentu.. Di kawasan kerja dan rumah setiap petang mesti hujan..

Erm.. Musim sejuk dah sekarang. Tak perlu ke 'oversea' dah rasa umpama di 'oversea'.. hehehe...Harapnya demam ni sekejap je.. Rasa tak seronok bila kurang sihat. Semua perkara pun tak boleh buat. Mood pun akan menjadi 'suam-suam kuku'.

p/s: * Cepatlah sembuh wahai demam.. taknaklah macam ni..*

Wednesday, 14 December 2011

Isk.. Hrmis Punya Pasal..

Assalamualaikum..



Hari ini sudah harii Khamis.. Hari berbaju batik sedunia bagi kakitangan kerajaan. Bukan nak cerita tentang baju batik TAPI nak cerita tentang HRMIS.. Aduhai, mengapalah sekarang ni semua pun nak online... Bukan apa, rasanya semua jabatan kerajaan mengunakan sistem ini. Tapi yang paling tak best, sangat perlahan bila nak buka web ni.

Sekarang pula ramai yang sibuk nak mengisi SKT ( Sasaran Kerja Tahunan ). Seperti biasa, sistem ini akan menjadi sangat perlahan dan yang paling rasa sakit jiwa bila ianya "hang" terus!Bila dah jadi macamtu, mood pun terus "hang" kejap lah..Nak menunggu sekian lama.. Aduhaiii..

Diharap sistem HRMIS ni diperbaiki lagilah mutu kelajuannya.. Memang senang kalau semua pun pakai online, tapi yang sakit jiwa tu bila kelajuannya umpama mengalahkan Si Kura-kura..

Sekian, Laporan Untuk Hari Ini..:)

Tuesday, 13 December 2011

Cantik tak?


Terima Kasih Pada Yang Memberi.. I Like..

Monday, 12 December 2011

Sibuk Di Hospital..

Assalamualaikum...

Sepanjang bulan ni, adalah masa sakit untuk En Hubby..Sehingga satu tahap, agaknya dah tak tahan sakit, kena lah juga masuk hospital..Bermulalah episod harian di hospital..Memang tak terkata letihnya apabila perlu berulang alik ke hospital setiap ari.. Pulang sahaja dari kerja, memang akan terus ke hospital melawat En Hubby. Hanya akan pulang ke rumah pada waktu malam sahaja. Untung ada adik yang sangat memahami.. beliau lah setia menemani saya.. Kalau tiada beliau, tak tahulah apa jadi.. Pada mereka yang pernah mengalami keadaan seperti saya, mungkin akan memahami saya kot..

Permulaannya ingatkan sakit En Hubby tu adalah ekoran sakit yang lama.. rupanya tidak!! sakit yang lama sudah elok sepenuhnyaa.. Kini yang timbul adalah sesuatu yang baru..Adalah dekat seminggu En Hubby berada di hospital tuu.. Sepanjang itu jugalah, rumah memang tidak terurus..



Tengoklah.. Sempat posing walaupun dalam keadaan sakit..

Agaknya sebab keboringan duduk sahaja dalam bilik hospital tu, En Hubby sempat juga ajak saya dan adik keluar berjalan.. Nak tahu kemana?? Siap ke Times Square, Bukit Bintang.. Saya perhatikan, En Hubby sangat kuat nafsu makannya sejak berada di hospital.. Sebelum keluar tu dah tentu dah makan, tak sangka pula bila sampai sahaja di Times Square En Hubby nak makan lagi.. 



En Hubby makan lagi.. Kenny Rogers pulaaaa.. Alahai..


Saya dan Farsha...Adik Kesayangan.. kami pun makan juga..:)

Diharap En Hubby segera sihat seperti sediakala.. Kepada adikku Farsha, terima kasih tau sebab setia menemani sepanjang masa..love u sistaa...

Sunday, 11 December 2011

Yihaaaaa!Baru Harini Mood Kembali...

Assalamualaikum....





Ya Allah! Lamenya tak menulis kat sini..Tak tahula kenapa mood tu lain macam bila nak menulis sebelum ni.. Alhamdulillah.. Dah dapat seru kot untuk menulis kembali. Waahhh.. mood pun macam dah bersemangat je untuk mengetuk keybord lagi.. heeee..

Apa ye nak cerita.. maklumlah dah lame sangat tak mengarang ni.. sampai dah tak tahu nak tulis apa..
Erm.. Sebenarnya, dalam bulan December ni, banyak sangat perkara yang berlaku.. Macam-macam yang terjadi.. Yerlah kan.. manusia.. mana ada manusia yang hidup dalam dunia ni tanpa masalah kan.. Cuma bagaimana cara kita menanganinya itu yang sangat penting.. Begitu juga dengan saya. Tak lepas dari masalah yang rasanya boleh membuatkan saya terfikir untuk lari dari masalah.. TAPI sampai bilakan??

Cuma saya rasa diam itu lebih baik dari berkata apa-apa..Bukan taknak cuba untuk menyelesaikannya, Tapi itulah..kalau ianya akan mengeruhkan lagi keadaan, baik diam kan aja..

p/s, Diharap tahun depan menjadi tahun yang serba memberi sinar kegembiraan..:)

Thursday, 8 September 2011

Setelah Sekian Lama...

Assalamualaikum Semua..

Genap sudah hampir dua minggu saya tidak mengetuk keybord.. Sebelum bercuti raya hari tu, memang saya sibuk dengan kerja-kerja yang perlu diselesaikan sebelum bercuti sakan. Sekarang pula, dah mulakan kerja semula.. Rasanya belum terlambat lagi untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin buat semua yang mengenali diri saya ini.. Maafkanlah saya sekiranya ada terkasar bahasa atau tindakan yang sengaja atau tidak disengajakan..

Sepanjang raya ni, selera saya sangat kurang.. Ditambah pula lagi saya terkena cerry berry di kampung.. tak tahu apa yang salah makan, tapi memang sampai rasa lembik je! sehingga kini selera terus hilang.. Maka disebabkan itu, secara tidak semena-mena berat semakin turun dengan jayanya! tanpa perlu berdiett..:) 

Kini saya sedang mengembalikan semula selera makan..Adalah sangat rugikan sekiranya selera terus hilang.. Memang hilang semua nikmat raya.. ( sebenarnya nikmat makan ).



p/s* Dah lama sangat tak mengetuk keyboard, terus jadi blur tak tahu nak mula dari mana.. Masih lagi mencari mood untuk menulis disini*

Wednesday, 24 August 2011

Raya Mana Tahun Nii??


Balik Kampung.. Balik Kampung... Korang balik mana ek raya nii? Saya pula tahun ini adalah tahun sebelah En Hubby.. memang setiap tahun akan mengikut giliran untuk beraya.. Tahun ini akan ke Teluk Intan, Perak..
Nak balik kampung ni adalah kampung nenek.. Kalau ikutkan rumah mertua, memang dekat Gombak juga.. Tapi mungkin kerana nak merasa suasana raya tuu, maka setiap kali raya pun mesti balik Teluk Intan juga..

Semenjak berdua ni kan, raya pertama je mesti demam.. isk! tak tahulah tahun ni pulaa.. Bila dah demam kat kampung tu, mulalah rasa tak selesa kan..Raya sebelum ini pun sama.. Maka, mood nak raya tu terus hilang macam tu sahaja.. Dahla hari pertama raya.. Kesian kat En Hubby. Orang nak beraya sakan, tapi beliau pula nak kena jaga saya yang demam teruk ni.. Harapnya tahun ni, jauhilah saya dari demam nii.. 

Bila beraya kat kampung ni, memang seronok. Tambah lagi siap boleh main mercun pulaa.. Kat kampung pula datang mood nak main mercun tu kan.. cuba kat rumah sendiri, aura tu macam tiada tau.. Agaknya sebab kat kampung ramai sedara mara.. Keseronokkan tu tak dapat nak digambarkan..

p/s* Belum balik kampung dah terasa rindu pada ibu dan abah sendiri..

Monday, 22 August 2011

Kenangan Terindah...

Bismillahirrahmanirrahim..

Sahabat? apa sebenarnya maksud sahabat? Kawan? Dimana-mana pun boleh berkawan.Tapi adakah kawan itu boleh bersama kita bila susah dan senang? Bila senang, memang akan ramai kawan.. Bila susah?? Berlainan dengan sahabat kan? Bagi saya sahabat ini boleh bersama-sama tidak kiralah samaada dalam keadaan susah ataupun senang.. Tapi berapa ramai yang boleh dianggap sahabat pulak kan?

Bila bercakap tentang sahabat ni, saya rasa sayu je.. Baru-baru ni, bulan Julai yang lepas saya kehilangan dua orang sahabat.. bukan hilang terus yee. Yang sorang tu mendapat kenaikan pangkat dan yang sorang lagi telah mendapat pekerjaan yang lebih memuaskan berbanding pekerjaan yang sebelum ini.  Yang sorang tu saya memanggilnya dengan gelaran kakak.. kak Marina. Itulah panggilan untuknyaa! Sorang lagi pula namanya Liyana.. Panggilan untuknya adalah Yana.. Mereka berdua sangat-sangatlah baik! Sekiranya ada yang saya inginkan bantuan, InsyaAllah pasti mereka membantunyaa.. Tapi bila mereka kini sudah tiada lagi, terasa sangat kehilangan!

Untuk Kak Marina, Akak walaupun kita kenal tidaklah lama mana, sepanjang kita kerja bersama kan..hampirlah 5 tahun juga.. banyak sangat kenangan kita.. Akak selalu nasihatkan saya bila saya perlukan nasihat akak.. Saya seronok sangat kenal dengan akak..Saya sentiasa mendoakan akak..Semoga akak sentiasa success disana.. saya sayang akak..

Yana pula, tak tahulah bagaimana kita boleh rapatkan? secara tiba-tiba je.. Tapi kita sekepala.. Saya enjoy sepanjang berkawan dengan awak tau! Awak sentiasa ada untuk saya bila saya perlukan awak sepertimana kak Marina.. Saya rindukan ayat-ayat kelakar awak yang selamba tuu.. Kalau dengan awak, mesti gelak sampai tak ingat dunia.. Saya sentiasa doakan awak berjaya..:)








p/s* lagipun dunia tanpa sempadan kan?? 

Sunday, 21 August 2011

Im Back!


Gambar Ihsan Atok Google..

Assalamualaikum Semuaa...

Wahhh! Lamanya tak menulis disini..Hampir seminggu kot.. Sebelum ni memang tiada mood nak mengetuk keyboard plus blogwalking..Agaknya sebab puasa kot.. Hehehe.. Alasan je tu sebab puasa.. Sedangkan kemalasan yang melanda..Ada tak yang rindu saya ekk? ( perasan je kann )

Erm.. Lagi seminggu je dah nak raya.. Cepat sangat masa berlalu kan? Buat sementara waktu ni, alhamdulillah saya masih berpuasa dengan jayanyaa...harapnya sentiasa berjaya tanpa meninggalkan puasa kan.. Sepanjang berpuasa ni, tak banyak sangat aktiviti.. Cuma sekarang ni aktiviti persiapan nak sambut raya sahaja..
Tapi kan, saya dah selesai semuanya tentang bab raya.. Memang dah tiada apa lagi yang ingin dibeli.. Kalau ikutkan nafsu wanita ni, memang ada sahaja yang nak dibeli tu kan.. Tapi bila fikir semula.. membazir banyak nanti..Nasiblah En Hubby sentiasa mengingatkannn.. Kalau tidakk.. Iskk! melayang sahaja la duit tuu..

p/s* Korang dah selesai ke persiapan nak raya nii?


Sunday, 14 August 2011

Mood Sudah Ke Laut..

Assalamualaikum Semua..

Lamanya tak update blog ni.. Tak tahulah kenapa sejak kebelakangan ni, mood nak update blog ni terasa macam sudah ke laut. memang langsung totally out! Saya ucapkan terima kasih pada yang sudi menjenguk ke teratak saya ni walaupun entri baru masih belum ada.. Saya juga tidak sempat untuk berjalan ke rumah kawan-kawan.. InsyaAllah, selepas semuanya kembali normal, mood pun dah ok saya akan berjalan semula ke rumah kawan-kawan ye. 

Wednesday, 10 August 2011

Kasihan Pada Pakcik..


Semalam semasa saya ingin ke Bazar Ramadhan, di Greenwood ada satu kemalangan kecil antara motor dengan pelintas jalan.. Pelintas jalan itu adalah seorang pakcik. Seperti biasa Jalan di Greenwood tu, bila bulan puasa agak sesak yang luar biasa. Mana dengan mereka yang ingin membeli juadah, balik rumah dan melakukan aktiviti yang lain. Sewaktu lampu isyarat pelintas jalan boleh melintas, ada sebuah motor yang datang dari arah bertentangan lalu.. Agaknya sememangnya sudah tersurat, terlanggar pakcik tu dan si pembawa motor juga pakcik itu jatuh. Saya & En Hubby yang kebetulan berada di situ agak terkejut. Dengan segera saya & En Hubby dan yang lain segera memberi bantuan.. Nasib baik cederanya ringan!!

Pembawa motor itu, adalah sikit luka ditangan. Tapi mungkin tak kisah sangat sebab beliau muda. Paling merisaukan pakcik itu.. Habis makanan yang dibeli jatuh berderai.. Tiada rezeki. Kalau tengok dari segi luaran, pakcik itu hanya mengalami sedikit luka di kaki dan yang ketara benjolan di kepala yang sebesar telur ayam. Tapikan, pakcik tu macam blur sangat.. bertanya seoalan berkali-kali sehinggakan semua yang berada disitu terasa seperti ada sesuatu yang berlaku ada pakcik itu. Mujur ambulans dari Hospital Selayang segera sampai.. Maka mereka yang menguruskan apa yang patut.. Maka saya & En Hubby meniggalkan mereka dan segera ke bazar.. 

p/s* Baguskan rakyat Malaysia, bila berlaku kemalangan seperti itu pasti ramai yang tampil mebantu!

Tuesday, 9 August 2011

Apabila Hujan...


Gambar Ihsan Atok Google..

Sekarang setiap hari saya pergi dan pulang kerja dengan 'merempit'.. Tambah lagi sejak bulan Ramadhan ni, jalan semakin sesak. Bukan setakat sesak yang biasa-biasa, tapi amat luar biasa! Dahlah saya masuk kerja pukul 8pagi dan semestinya pulang pada pukul 5petang.. Begitu juga dengan En Hubby. Bila tengok jam pukul 5petang sahaja, jalan sudah pun sesak.. Dalam hati berkata 'mesti mereka semua ni balik pukul 4.30petang'.. Sebab itu jalan sudah semakin sesak bila jam menunjukkan pukul 5petang kan?

Semalam pula, sedang menunggu En Hubby untuk pulang, tiba-tiba hujan turun.. Mula-mula tu ok je.. Lama-kelamaan semakin lebat. Saya sudah mulai risaukan En Hubby.. maklumlah bila menaiki motorsikal dalam keadaan hujan, dengan jalan yang licin buatkan saya takut sekiranya terjadi apa-apa.. Saya ingatkan En Hubby tunggu sehingga hujan reda baru datang ke tempat saya, rupa-rupanya En Hubby redah jugaa! Sampai sahaja memang sudah basah kuyup.. Takkan lah saya nak biarkan sahaja kan? Saya pun dengan rela hati redah hujan jugaa.. Tak kisahlah, nak balik je pun kan?

Sampai rumah sahaja, memang sudah hampir pukul 7malam.. Saya hanya sempat masak satu jenis makanan sahaja, tomyam ayam.. En Hubby gagahkan diri juga pergi ke bazar untuk membeli makanan yang lain.. Takkan nak makan tomyam je kan? Alhamdulillah.. sempat juga berbuka dengan sempurna..

p/s* Sekarang ni memang musim hujan.. Nak tak nak kena redah jugaa..

Sepanjang Ramadhan..

Assalamualaikum semuaa...

Sudah dua hari saya tidak dapat mengupadate blog. Bukan apa, sejak sembuh dari sakit minggu lepas, masuk sahaja kerja, saya perlu menyiapkan tugasan yang tertangguh sepanjang ketiadaan saya. Banyak lagi rupanya kerja yang masih pending! huh..sangat memenatkan.. Bila pulang dari kerja pula, memang sudah sibuk dengan urusan di rumah pula. Maka untuk mengupdate blog dari hari ke sehari tu tidak juga tercapai..Baru hari ini itupun di sebelah petang hanya tunggu masa untuk pulang, barulah saya sempat mengetuk keyboard..:)

Hari ni sudah genap hari yang ke-9 umat Islam berpuasa kan. Alhamdulillah saya masih boleh berpuasa dengan jayanya..Harapnya tiada yang tertinggal untuk tahun ini seperti tahun yang lepas. Sepanjang berpuasa ni, saya seperti tiada nafsu untuk makan..tak tahulahmengapa..Selalunya sayalah yang akan beriya nak makan itu dan ini. Tapi sejak dari hari pertama berpuasa, selera saya seakan putus. Pergi ke bazar pun, saya hanya mahukan Murtabak! tak kisahlah murtabak apapun, asalkan namanya adalah MURTABAK memang saya akan beli. Setiap hari, okeh?? Mungkin ada yang bertanya, tak jemu ke hari-hari pun murtabak? ntah! memang langsung tiada rasa jemu.. Hanya itu yang betul mampu menggugat selera saya! Makanan selainnya, akan En Hubby yang pilih ikut pada seleranya..Saya ok sahaja.. Pelik kan?? Dimanakah selera saya untuk kali ini??

Jika masak pula, saya sendiri sudah kehabisan idea untuk memikirkan apa yang perlu dimasak..Aishh! Tapikan, sepanjang berpuasa ini, boleh dikira berapa kali yang saya masak. Nak tahu kenapa??Bila hari bekerja saya memang tak sempat kerana sampai sahaja di rumah memang sudah lambat..Maka saya hanya singgah di bazar sahaja.. Selain itu, mak mertua dan ibu saya sendiri,kerap memberi makanan untuk berbuka..Oleh kerana hanya saya berdua bersama En Hubby maka peratusan untuk memasak itu adalah sangat sedikit! Takut makanan tak habis.. satu kerugian kan?? 

Saturday, 6 August 2011

Happy Birthday Auliyaa..:)



Genap Ramadhan yang ke-6 jatuh pada hari Ulangtahun Kelahiran si kecil lagi cumil Auliya.. Yuhuu.. Genap sudah dua tahun pada 06 Ogos 2011..Oleh kerana jatuh pada bulan Ramadhan , maka Abah dan Mamanya hanya menyambut dengan cara Berbuka Puasa bersama ahli keluarga yang terdekat sahaja...Saya & En Hubby tidak dapat hadirkan diri kerana kesihatan saya juga masih belum pulih lagi sepenuhnya..


Inilah dia Kanak-kanak riang...

Apapun, saya harap Auliya akan membesar dengan lebih pintar dan menjadi anak yang solehah pada abah dan mamanya..:) Amin...

p/s* Si Kecik ini sangat pintar dan suka sangat tersenyum.. Cumil sangat!!

Untuk Tatapan Si Suami...


Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...

Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....

Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...

Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....

Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...

Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam....

Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....

Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....

Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...

Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku

Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....

Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....


Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI


Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...

Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...

Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...

Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan

Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....

Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....

Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...

Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?


p/s* Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki.... 

Friday, 5 August 2011

Aktiviti Bersama En Lalinkk..

Yuhuu.. Bukan senang tau saya nak ada masa terluang dengan En Hubby. Kebelakangan ni En Hubby sangat super duper busy! Bila dah dapat bersama tu, apa lagi.. saya pun ajaklah En Hubby keluar jalan-jalan.. Ingatkan hanya nak 'jalan-jalan' sahaja..Konon nak ke Titiwangsa.. Macam dah lama je tak kesana.. Dulu waktu 'couple' selalu juga kesana, kena pula ada Kopi Satu.. Ice Blanded sangat sedap,okeh! Tapi sekarang dah takda kat Titiwangsa.. Jadi, hanya jalan-jalan dengan motor jelaa.. pusing-pusing.. tiada yang menarik kat situ lagi..

Lepas tu kan, terfikir nak ke Jalan Tar.. Nasiblah naik motor tau! Punyalah sesak jalan!! Macamlah esok nak raya dah kan.. Kesitu  ingat nak shopping shawl sikit, tapi bila tengok keadaan agak sesak, terus terhapus niat suci ni.. Hanya singgah untuk beli Ice Blended Kopi Satu sahaja.. Memang terlepas la kempunan nak Ice Blended tu.. Secara tiba-tiba pula, ( banyak betul idea nak berjalan tu kan ) ajak En Hubby tengok wayang.. Ouch! Lama dah tak pergi menonton ni.. Ke Mid Valley tapi, movie yang nak tengok tu lambat pula tayangannya.. Terus lari ke Pavilion pulaaa.. Ramai la juga manusiaa kan.. Ha! Nasib tayangannya ada.. Nak tau saya tengok movie apa?? Captain Americaaaa!! Layan habislaa movie nii.. Bagi saya takda lah boring.. Rasanya memang akan ada part 2 nanti... Memang jalan-jalan lah sangat saya kan?? Jauh perjalanan.. Tapikan, saya gembiraa dapat habiskan masa dengan En Hubby..:)




Nak tayang juga Ice Blended..


Kat Pavilion.. Depan Red Box..


3D Version...



Hubby & Wifey.. :)

p/s* Gembira sangat dapat habiskan masa bersama.. 

Wednesday, 3 August 2011

Terima Kasih Kawan..


Sejak entri saya yang mengatakan saya kurang sihat, ada juga kawan yang bertanya khabar. Alhamdulillah.. Itulah orang tua-tua selalu kata 'Berkawan Biar Seribu'.. Terima kasih ya pada kawan-kawan yang bertanya khabar saya..Terutamanya  Tak sangka pula ada yang sudi bertanya.. Walaupun, kebanyakannya saya belum pernah berjumpa, tapi ukhuwah antara kita tetap terjalin dengan erat..Harapnya Persahabatan kita ini akan terus berkekalan sehingga akhir hayat.. InsyaAllah..

Tuesday, 2 August 2011

Terpaksa Beristirehat Di Rumah..



Gambar Ihsan Atok Google..

Baru sahaja berpuasa masuk hari yang ketiga, saya pula tak sihat..Gigih juga mengetuk keybord walaupun rasa macam dah nak rebah. Sejak semalam pulang dari kerja, kepala ni sakit sangat.. Mula-mula ok lagi.. Lepas tu siap berangin satu badan pulaa.. Paling kemuncak bila terjadi muntah-muntah pulaa.. Ya Allah! Kasihan pada En Hubby ku.. Beliau la yang menjaga.. Tak cukup tidur malam dibuatnyaa.. Ingatkan dah telan ubat, keadaan akan bertambah normal, TAPI bangun sahaja sahur tadi kepala masih lagi sakit.. Rasanya bertambah teruk!Masih lagi dengan adegan muntah, kini perut pula memulas-mulass.. Apa sudah terjadi ni??
Saya gagahkan diri juga untuk berpuasa.. Manalah tau kan.. Kalau boleh saya tidak mahu meninggalkan puasa. Nasib baik adegan muntah kini tiada lagi tapi badan saya semakin panas. Terkena cerry berry pulaaa.. Ingatkan sudah normal, rupanya tiada muntah tapi yang lain pula datang..

Memang tak larat sangat. Nak bangun untuk ke klinik juga tidak mampu pagi tadi.. Tapi sekarang rasanya perlu juga ke klinik. Walaupun kepala sakit sangat, saya perlu juga! Kasihan En Hubby. Terpaksa ambil 'Emergency Leave' kerana saya. Agaknya kalau ditinggalkan saya seorang diri di rumah, entah apa yang jadi.

p/s* Terima Kasih En Hubby.. Menjaga saya! 

Monday, 1 August 2011

Mengapa Perlu Jadi Begini?


Mesra gituu kan?

Sekarang ni kecoh tentang kes mereka nii.. Gambar diatas sangat mesra kan? nampak bahagia je.. kan seronok kalau berterusan begituu.. Tapi secara tiba-tiba keluar berita mengatakan mereka sudah pun putus kasihh.. aduyaii.. Mengapa begini??Saya rasa ramai yang suka dengan kisah merekaa.. suka baca kisah bahagia merekaa..

Saya bukan mahu mengulas, tapi bagi pendapat peribadi saya.. saya tidak gembira apa yang telah terjadi ini.. Kedua-duanya pun ada melakukan kesilapan.. Elia juga tersilap langkah kerana telah mewar-warkan kemarahannya di wall Facebook.. Memang silap besar sebenarnyaa..Kerana tersilap langkah ini, habis satu dunia tahu tentang kemarahannya.. Fahmi juga mungkin ada melakukan salah jugaa.. Sekiranya benar tiada pihak ketiga, mengapakah perlu untuk memutuskan tali pertunangan itu? Tiada langsung perasaan sayang kah?  Dua tahun perkenalan, bukanlah masa yang singkat..Banyak pahit manis bersama.. 

Kenyataan mereka berdua di akhbar saling bercanggahan.. Mengapa jadi begini? Seeloknya bawalah berbincang.. Itu adalah jalan penyelesaian yang terbaik..Apapun,saya harap yang baik-baik sahaja untuk mereka berduaa.. Sekiranya ada jodoh, datanglah ribut sekalipun, pasti akan bersatu juaa..

p/s* Saya sangat faham perasaan kecewa ini.. Saya juga pernah alaminyaa...Betapa sakitnyaa tiada siapa yang tahu..

Wanita Bekerjaya Atau Suri Rumah Yang Menjadi Pilihan Ye?

Assalamualaikum..

Saya perasan dalam hidup ni, ada fenomena di mana suri rumah dan wanita bekerja prejudis antara satu sama lain. Suri rumah memandang wanita bekerja sebagai wanita yang mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga, tak pandai masak dan mungkin pentingkan diri sendiri. Wanita bekerja pula lebih memandang rendah suri rumah tidak punya pendapatan, hanya bergantung pada suami,tidak berdikari, kolot dan tak berpelajaran..

Sebagai contoh ibu saya, bekerja lima hari seminggu.. Ibu selalu cakap ibu tak pandai masak, tapi saya rasa ok je..Ibu buat juga kerja rumah, sediakan segalanya.. Tiada pembantu rumah tapi rumah tetap sentiasa kemas jugaa.. memang saya kagum! superwomen..

Saya rasa kalau wanita bekerja tak sempat nak kemas rumah,rasanya takdelah teruk sangat berbanding dengan suri rumah yang tidak mengemas. Dalam Islam pun suami wajib sediakan pembantu rumah kalau MAMPU. Kalau tidak, suami juga perlulah membantu juga.. ye tak? Islam tidak menindas wanita kan?

Tak salah pun wanita bekerja kerana.... kita memerlukan wanita juga dalam sektor pekerjaan.. seperti arkitek wanita, doktor atau jururawat wanita dan banyak lagi kan? Fardhu kifayah tu kan? Plus kos hidup sekarang yang tinggi yang memerlukan isteri bekerja.. bukan niat isteri pun nak saje nak tinggalkan rumah..

Ramai juga wanita yang berpelajaran tinggi,memilih untuk menjadi homemaker. Belajar untuk mendapat ilmu bukan untuk jawatan yang tinggi. Mereka duduk di rumah, bukannya tak cari duit. Tambah lagi sekarang ni zaman internet. Mereka duduk rumah mnguruskan rumahtangga dapat ganjaran besar di akhirat kelak. 
tidak menjadi sia-sia dari status wanita yang tidak bekerja ni.

Tak bolehla kalau mereka dipandang rendah jika tidak pandai bergaya.. Lagipun mungkin tak biasa tengok asal mereka bergaya suami fikir bukan-bukan.. dah kata duduk rumah jekan.. kenapa nak bergaya sakan..Tapi, ada juga wanita yang akan bergaya sakan apabila tiba suami  balik rumah kan.. Siapa kata suri rumah ni kolot? Tengok tv, membaca, berkawan boleh membuat mereka ini lebih up to date dari mereka yang bekerja tau! Cuma tak tunjuk kat orang kan..

Kenapa prejudis? wanita memang cemburu pada wanita lain. Suri rumah cemburu pada wanita yang bekerja kerana punyai lebih kebebasan, punya ramai kawan, dan punyai pendapatan sendiri.. oleh itu boleh berbelanja  sendiri. Selain itu wanita bekerja punya banyak peluang untuk berhias..Mungkin suri rumah merasakan mereka lebih spend masa untuk keluarga ..Maka tiada masa untuk berhias.

Bagi wanita yang bekerjaya pula cemburu pada suri rumah yang tak perlu pergi ke pejabat, tidak perlu berhadapan dengan deadline, tapi duit dapat juga kan..:) mungkin juga cemburu kerana suri rumah dapat spend masa untuk diri sendiri..

Common la! We are the best in what we do..It's is not for us to judge other women in their lives..

Saya pula ?

Memang saya seorang wanita yang bekerja, dan memang saya suka bekerja. tapi kadang-kadang rasa macam nak menjadi suri rumah pula.. itulah, kita tak pernah nak puas dengan apa yang ada sekarang kan..begitulah saya.. Walau bagaimanapun, wanita yang bekerjaya atau suri rumah, tetap juga melakukan kerja kan.. Yang penting jangan judge antara satu sama lain...Asalkan kita gembira dengan apa yang ada sekarang, itu sudah memadai kan?


Hanya Mereka Yang Faham...

Assalamualaikum..



Cumil sangat baby nii.. dengar bahasanyaaa.. hahaha.. 

Cuti Krismass.. Apa Lagi Kita Enjoy!

Assalamualaikum..

Agak terlambat la juga nak update tentang Cuti Krismas ni kan.. Tapi takpe, nak update juga..Memang cuti panjang sempena Krismas kan.. Mula-mula ingat malas nak keluar mana-mana..Itu sahajalah masa berharga untuk berehat di rumah.. Memang benar lah agaknya ada seseorang pernah cakap bahawa beliau sangat tidak percaya kalau saya tidak akan ke mana-mana sekiranya ada kelapangan..Kepada beliau, memang benarlah kata-katamu itu...hehehe..

Pada hari itu saya keluar bersama adik perempuan ke Bukit Bintang.. Nak tau kemana? memang berjalan sakan.. ke Times Square, Sg Wang dan akhirnya ke Pavilion! Pavilion adalah tempat yang paling best bagi saya. Nak tau sebab apa?? Saya sangat selesa bila berada di sana.. pengunjungnya tidak terlalu padat seperti di tempat lain..Apa aktiviti yang dilakukan?? apa lagikan.. shopping...shopping!!Selain itu sebenarnya memang nak sangat makan JCO.. Saya hanya keluar berdua sahaja bersama adik.. Masa untuk bersama-sama adik.. hehehe..


Just Two Of Us..


Nampak tak? Memang rasa nak lagi jeee tau!!

Untuk Adik tersayang, Seronok bila sesekali dapat keluar berduaa.. have fun! Nanti kita keluar lagi yee..:)

Percaya Padaku..

Assalamualaikum..


 Percaya Padaku..

Terdengar sahaja lagu ini pasti akan mengingatkan saya pada seseorang..

Sejuknyaaaa..Burrrr...

Assalamualaikum..

Harini dah hari Khamis kan.. Cepat je masa tu berlalu.. Dah nak bercuti sempena Krismas pula nanti..Bila tiba je bulan December tu, memang saya rasa masa cepat berlalu..Seeloknya sampai ke pejabat tadi, hujan turun dengan agak lebat.. apa lagi kesejukkan laaa.. wahhh! Kalau la sedang berada dirumah, memang la seronok sambung tidur. Apakan daya, kerja kan.. Sampai sekarang pn masih hujan lagi.. Agaknya hari ini cuaca sejuk jee.. Mata pun mulalah.. Dah rasa nak terkatup.. hehehe

Oleh kerana hari ini adalah hari Khamis, seperti biasalah, hari Berbatik.. Nampaknya kalau keluar sahaja nanti, memang orang tau laa.. saya ni Jabatan Kerajaan kan.. dah kata pakai baju batik pulak.. Maka, hari ni, marilah menjadi pekerja yang sangat cemerlang..( cemerlang ke ).. nak keluar waktu rehat pun rasa malas.. bila dah sejuk-sejuk ni kann...


Mood Ceria je hari ni...

Sekian, Laporan untuk Hari Khamiss...:)

Cumil Jeee...

Assalamualaikum..


Beli Shokubutsu boleh dapat PERCUMA patung Japan tuu.. Tomey kann..heeee...:)

Kisah Makan Malam...

Assalamualaikum..

Semalam pulang sahaja dari kerja, memang tak terus balik ke rumah.. sempat singgah ke McDonalds area rumah..Memang dah lama sangat rasanya tak makan.. Mula-mula ingatkan nak makan Prosperity Burger.. Tapi bila En Hubby makan katanya tak sesedap dulu, maka saya pun makan Ayam Goreng ni sajee.. Sedap je! Oleh itu makan malam saya adalah ini...:)


Ini Ayam Goreng saya yang akhirnya tidak juga habiss...

Kononnya ingat bertahan lama kenyang sampai ke tengah malam, rupanya tidak sama sekali! Nak tak nak saya hanya makan yang ini pulaaa.. takla berat sangat kan?? heee...


Toblerone... faberet nii...

p/s* Macam nak lagilah toblerone nii.. sedap!

Musim Agaknya..

Assalamualaikum..


Orang yang tak sihat..

Hari ini sudah hari terakhir bekerja untuk minggu ini. Bila sebut sahaja minggu terakhir, sudah semestinya hari Jumaat. Hari ini saya datang kerja dalam keadaan yang kurang sihat. Semalam hanya sakit-sakit kepala sahaja, tapi semakin kerap selesema. Kini sudah demam pula. ditambah pula pakej sakit tekak sekali. Memang rasa macam tak berdaya sahaja..Agaknya memang musim demam.. Sekarang ini pun cuaca agak tidak menentu.. Di kawasan kerja dan rumah setiap petang mesti hujan..

Erm.. Musim sejuk dah sekarang. Tak perlu ke 'oversea' dah rasa umpama di 'oversea'.. hehehe...Harapnya demam ni sekejap je.. Rasa tak seronok bila kurang sihat. Semua perkara pun tak boleh buat. Mood pun akan menjadi 'suam-suam kuku'.

p/s: * Cepatlah sembuh wahai demam.. taknaklah macam ni..*

Isk.. Hrmis Punya Pasal..

Assalamualaikum..



Hari ini sudah harii Khamis.. Hari berbaju batik sedunia bagi kakitangan kerajaan. Bukan nak cerita tentang baju batik TAPI nak cerita tentang HRMIS.. Aduhai, mengapalah sekarang ni semua pun nak online... Bukan apa, rasanya semua jabatan kerajaan mengunakan sistem ini. Tapi yang paling tak best, sangat perlahan bila nak buka web ni.

Sekarang pula ramai yang sibuk nak mengisi SKT ( Sasaran Kerja Tahunan ). Seperti biasa, sistem ini akan menjadi sangat perlahan dan yang paling rasa sakit jiwa bila ianya "hang" terus!Bila dah jadi macamtu, mood pun terus "hang" kejap lah..Nak menunggu sekian lama.. Aduhaiii..

Diharap sistem HRMIS ni diperbaiki lagilah mutu kelajuannya.. Memang senang kalau semua pun pakai online, tapi yang sakit jiwa tu bila kelajuannya umpama mengalahkan Si Kura-kura..

Sekian, Laporan Untuk Hari Ini..:)

Cantik tak?


Terima Kasih Pada Yang Memberi.. I Like..

Sibuk Di Hospital..

Assalamualaikum...

Sepanjang bulan ni, adalah masa sakit untuk En Hubby..Sehingga satu tahap, agaknya dah tak tahan sakit, kena lah juga masuk hospital..Bermulalah episod harian di hospital..Memang tak terkata letihnya apabila perlu berulang alik ke hospital setiap ari.. Pulang sahaja dari kerja, memang akan terus ke hospital melawat En Hubby. Hanya akan pulang ke rumah pada waktu malam sahaja. Untung ada adik yang sangat memahami.. beliau lah setia menemani saya.. Kalau tiada beliau, tak tahulah apa jadi.. Pada mereka yang pernah mengalami keadaan seperti saya, mungkin akan memahami saya kot..

Permulaannya ingatkan sakit En Hubby tu adalah ekoran sakit yang lama.. rupanya tidak!! sakit yang lama sudah elok sepenuhnyaa.. Kini yang timbul adalah sesuatu yang baru..Adalah dekat seminggu En Hubby berada di hospital tuu.. Sepanjang itu jugalah, rumah memang tidak terurus..



Tengoklah.. Sempat posing walaupun dalam keadaan sakit..

Agaknya sebab keboringan duduk sahaja dalam bilik hospital tu, En Hubby sempat juga ajak saya dan adik keluar berjalan.. Nak tahu kemana?? Siap ke Times Square, Bukit Bintang.. Saya perhatikan, En Hubby sangat kuat nafsu makannya sejak berada di hospital.. Sebelum keluar tu dah tentu dah makan, tak sangka pula bila sampai sahaja di Times Square En Hubby nak makan lagi.. 



En Hubby makan lagi.. Kenny Rogers pulaaaa.. Alahai..


Saya dan Farsha...Adik Kesayangan.. kami pun makan juga..:)

Diharap En Hubby segera sihat seperti sediakala.. Kepada adikku Farsha, terima kasih tau sebab setia menemani sepanjang masa..love u sistaa...

Yihaaaaa!Baru Harini Mood Kembali...

Assalamualaikum....





Ya Allah! Lamenya tak menulis kat sini..Tak tahula kenapa mood tu lain macam bila nak menulis sebelum ni.. Alhamdulillah.. Dah dapat seru kot untuk menulis kembali. Waahhh.. mood pun macam dah bersemangat je untuk mengetuk keybord lagi.. heeee..

Apa ye nak cerita.. maklumlah dah lame sangat tak mengarang ni.. sampai dah tak tahu nak tulis apa..
Erm.. Sebenarnya, dalam bulan December ni, banyak sangat perkara yang berlaku.. Macam-macam yang terjadi.. Yerlah kan.. manusia.. mana ada manusia yang hidup dalam dunia ni tanpa masalah kan.. Cuma bagaimana cara kita menanganinya itu yang sangat penting.. Begitu juga dengan saya. Tak lepas dari masalah yang rasanya boleh membuatkan saya terfikir untuk lari dari masalah.. TAPI sampai bilakan??

Cuma saya rasa diam itu lebih baik dari berkata apa-apa..Bukan taknak cuba untuk menyelesaikannya, Tapi itulah..kalau ianya akan mengeruhkan lagi keadaan, baik diam kan aja..

p/s, Diharap tahun depan menjadi tahun yang serba memberi sinar kegembiraan..:)

Setelah Sekian Lama...

Assalamualaikum Semua..

Genap sudah hampir dua minggu saya tidak mengetuk keybord.. Sebelum bercuti raya hari tu, memang saya sibuk dengan kerja-kerja yang perlu diselesaikan sebelum bercuti sakan. Sekarang pula, dah mulakan kerja semula.. Rasanya belum terlambat lagi untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin buat semua yang mengenali diri saya ini.. Maafkanlah saya sekiranya ada terkasar bahasa atau tindakan yang sengaja atau tidak disengajakan..

Sepanjang raya ni, selera saya sangat kurang.. Ditambah pula lagi saya terkena cerry berry di kampung.. tak tahu apa yang salah makan, tapi memang sampai rasa lembik je! sehingga kini selera terus hilang.. Maka disebabkan itu, secara tidak semena-mena berat semakin turun dengan jayanya! tanpa perlu berdiett..:) 

Kini saya sedang mengembalikan semula selera makan..Adalah sangat rugikan sekiranya selera terus hilang.. Memang hilang semua nikmat raya.. ( sebenarnya nikmat makan ).



p/s* Dah lama sangat tak mengetuk keyboard, terus jadi blur tak tahu nak mula dari mana.. Masih lagi mencari mood untuk menulis disini*

Raya Mana Tahun Nii??


Balik Kampung.. Balik Kampung... Korang balik mana ek raya nii? Saya pula tahun ini adalah tahun sebelah En Hubby.. memang setiap tahun akan mengikut giliran untuk beraya.. Tahun ini akan ke Teluk Intan, Perak..
Nak balik kampung ni adalah kampung nenek.. Kalau ikutkan rumah mertua, memang dekat Gombak juga.. Tapi mungkin kerana nak merasa suasana raya tuu, maka setiap kali raya pun mesti balik Teluk Intan juga..

Semenjak berdua ni kan, raya pertama je mesti demam.. isk! tak tahulah tahun ni pulaa.. Bila dah demam kat kampung tu, mulalah rasa tak selesa kan..Raya sebelum ini pun sama.. Maka, mood nak raya tu terus hilang macam tu sahaja.. Dahla hari pertama raya.. Kesian kat En Hubby. Orang nak beraya sakan, tapi beliau pula nak kena jaga saya yang demam teruk ni.. Harapnya tahun ni, jauhilah saya dari demam nii.. 

Bila beraya kat kampung ni, memang seronok. Tambah lagi siap boleh main mercun pulaa.. Kat kampung pula datang mood nak main mercun tu kan.. cuba kat rumah sendiri, aura tu macam tiada tau.. Agaknya sebab kat kampung ramai sedara mara.. Keseronokkan tu tak dapat nak digambarkan..

p/s* Belum balik kampung dah terasa rindu pada ibu dan abah sendiri..

Kenangan Terindah...

Bismillahirrahmanirrahim..

Sahabat? apa sebenarnya maksud sahabat? Kawan? Dimana-mana pun boleh berkawan.Tapi adakah kawan itu boleh bersama kita bila susah dan senang? Bila senang, memang akan ramai kawan.. Bila susah?? Berlainan dengan sahabat kan? Bagi saya sahabat ini boleh bersama-sama tidak kiralah samaada dalam keadaan susah ataupun senang.. Tapi berapa ramai yang boleh dianggap sahabat pulak kan?

Bila bercakap tentang sahabat ni, saya rasa sayu je.. Baru-baru ni, bulan Julai yang lepas saya kehilangan dua orang sahabat.. bukan hilang terus yee. Yang sorang tu mendapat kenaikan pangkat dan yang sorang lagi telah mendapat pekerjaan yang lebih memuaskan berbanding pekerjaan yang sebelum ini.  Yang sorang tu saya memanggilnya dengan gelaran kakak.. kak Marina. Itulah panggilan untuknyaa! Sorang lagi pula namanya Liyana.. Panggilan untuknya adalah Yana.. Mereka berdua sangat-sangatlah baik! Sekiranya ada yang saya inginkan bantuan, InsyaAllah pasti mereka membantunyaa.. Tapi bila mereka kini sudah tiada lagi, terasa sangat kehilangan!

Untuk Kak Marina, Akak walaupun kita kenal tidaklah lama mana, sepanjang kita kerja bersama kan..hampirlah 5 tahun juga.. banyak sangat kenangan kita.. Akak selalu nasihatkan saya bila saya perlukan nasihat akak.. Saya seronok sangat kenal dengan akak..Saya sentiasa mendoakan akak..Semoga akak sentiasa success disana.. saya sayang akak..

Yana pula, tak tahulah bagaimana kita boleh rapatkan? secara tiba-tiba je.. Tapi kita sekepala.. Saya enjoy sepanjang berkawan dengan awak tau! Awak sentiasa ada untuk saya bila saya perlukan awak sepertimana kak Marina.. Saya rindukan ayat-ayat kelakar awak yang selamba tuu.. Kalau dengan awak, mesti gelak sampai tak ingat dunia.. Saya sentiasa doakan awak berjaya..:)








p/s* lagipun dunia tanpa sempadan kan?? 

Im Back!


Gambar Ihsan Atok Google..

Assalamualaikum Semuaa...

Wahhh! Lamanya tak menulis disini..Hampir seminggu kot.. Sebelum ni memang tiada mood nak mengetuk keyboard plus blogwalking..Agaknya sebab puasa kot.. Hehehe.. Alasan je tu sebab puasa.. Sedangkan kemalasan yang melanda..Ada tak yang rindu saya ekk? ( perasan je kann )

Erm.. Lagi seminggu je dah nak raya.. Cepat sangat masa berlalu kan? Buat sementara waktu ni, alhamdulillah saya masih berpuasa dengan jayanyaa...harapnya sentiasa berjaya tanpa meninggalkan puasa kan.. Sepanjang berpuasa ni, tak banyak sangat aktiviti.. Cuma sekarang ni aktiviti persiapan nak sambut raya sahaja..
Tapi kan, saya dah selesai semuanya tentang bab raya.. Memang dah tiada apa lagi yang ingin dibeli.. Kalau ikutkan nafsu wanita ni, memang ada sahaja yang nak dibeli tu kan.. Tapi bila fikir semula.. membazir banyak nanti..Nasiblah En Hubby sentiasa mengingatkannn.. Kalau tidakk.. Iskk! melayang sahaja la duit tuu..

p/s* Korang dah selesai ke persiapan nak raya nii?


Mood Sudah Ke Laut..

Assalamualaikum Semua..

Lamanya tak update blog ni.. Tak tahulah kenapa sejak kebelakangan ni, mood nak update blog ni terasa macam sudah ke laut. memang langsung totally out! Saya ucapkan terima kasih pada yang sudi menjenguk ke teratak saya ni walaupun entri baru masih belum ada.. Saya juga tidak sempat untuk berjalan ke rumah kawan-kawan.. InsyaAllah, selepas semuanya kembali normal, mood pun dah ok saya akan berjalan semula ke rumah kawan-kawan ye. 

Kasihan Pada Pakcik..


Semalam semasa saya ingin ke Bazar Ramadhan, di Greenwood ada satu kemalangan kecil antara motor dengan pelintas jalan.. Pelintas jalan itu adalah seorang pakcik. Seperti biasa Jalan di Greenwood tu, bila bulan puasa agak sesak yang luar biasa. Mana dengan mereka yang ingin membeli juadah, balik rumah dan melakukan aktiviti yang lain. Sewaktu lampu isyarat pelintas jalan boleh melintas, ada sebuah motor yang datang dari arah bertentangan lalu.. Agaknya sememangnya sudah tersurat, terlanggar pakcik tu dan si pembawa motor juga pakcik itu jatuh. Saya & En Hubby yang kebetulan berada di situ agak terkejut. Dengan segera saya & En Hubby dan yang lain segera memberi bantuan.. Nasib baik cederanya ringan!!

Pembawa motor itu, adalah sikit luka ditangan. Tapi mungkin tak kisah sangat sebab beliau muda. Paling merisaukan pakcik itu.. Habis makanan yang dibeli jatuh berderai.. Tiada rezeki. Kalau tengok dari segi luaran, pakcik itu hanya mengalami sedikit luka di kaki dan yang ketara benjolan di kepala yang sebesar telur ayam. Tapikan, pakcik tu macam blur sangat.. bertanya seoalan berkali-kali sehinggakan semua yang berada disitu terasa seperti ada sesuatu yang berlaku ada pakcik itu. Mujur ambulans dari Hospital Selayang segera sampai.. Maka mereka yang menguruskan apa yang patut.. Maka saya & En Hubby meniggalkan mereka dan segera ke bazar.. 

p/s* Baguskan rakyat Malaysia, bila berlaku kemalangan seperti itu pasti ramai yang tampil mebantu!

Apabila Hujan...


Gambar Ihsan Atok Google..

Sekarang setiap hari saya pergi dan pulang kerja dengan 'merempit'.. Tambah lagi sejak bulan Ramadhan ni, jalan semakin sesak. Bukan setakat sesak yang biasa-biasa, tapi amat luar biasa! Dahlah saya masuk kerja pukul 8pagi dan semestinya pulang pada pukul 5petang.. Begitu juga dengan En Hubby. Bila tengok jam pukul 5petang sahaja, jalan sudah pun sesak.. Dalam hati berkata 'mesti mereka semua ni balik pukul 4.30petang'.. Sebab itu jalan sudah semakin sesak bila jam menunjukkan pukul 5petang kan?

Semalam pula, sedang menunggu En Hubby untuk pulang, tiba-tiba hujan turun.. Mula-mula tu ok je.. Lama-kelamaan semakin lebat. Saya sudah mulai risaukan En Hubby.. maklumlah bila menaiki motorsikal dalam keadaan hujan, dengan jalan yang licin buatkan saya takut sekiranya terjadi apa-apa.. Saya ingatkan En Hubby tunggu sehingga hujan reda baru datang ke tempat saya, rupa-rupanya En Hubby redah jugaa! Sampai sahaja memang sudah basah kuyup.. Takkan lah saya nak biarkan sahaja kan? Saya pun dengan rela hati redah hujan jugaa.. Tak kisahlah, nak balik je pun kan?

Sampai rumah sahaja, memang sudah hampir pukul 7malam.. Saya hanya sempat masak satu jenis makanan sahaja, tomyam ayam.. En Hubby gagahkan diri juga pergi ke bazar untuk membeli makanan yang lain.. Takkan nak makan tomyam je kan? Alhamdulillah.. sempat juga berbuka dengan sempurna..

p/s* Sekarang ni memang musim hujan.. Nak tak nak kena redah jugaa..

Sepanjang Ramadhan..

Assalamualaikum semuaa...

Sudah dua hari saya tidak dapat mengupadate blog. Bukan apa, sejak sembuh dari sakit minggu lepas, masuk sahaja kerja, saya perlu menyiapkan tugasan yang tertangguh sepanjang ketiadaan saya. Banyak lagi rupanya kerja yang masih pending! huh..sangat memenatkan.. Bila pulang dari kerja pula, memang sudah sibuk dengan urusan di rumah pula. Maka untuk mengupdate blog dari hari ke sehari tu tidak juga tercapai..Baru hari ini itupun di sebelah petang hanya tunggu masa untuk pulang, barulah saya sempat mengetuk keyboard..:)

Hari ni sudah genap hari yang ke-9 umat Islam berpuasa kan. Alhamdulillah saya masih boleh berpuasa dengan jayanya..Harapnya tiada yang tertinggal untuk tahun ini seperti tahun yang lepas. Sepanjang berpuasa ni, saya seperti tiada nafsu untuk makan..tak tahulahmengapa..Selalunya sayalah yang akan beriya nak makan itu dan ini. Tapi sejak dari hari pertama berpuasa, selera saya seakan putus. Pergi ke bazar pun, saya hanya mahukan Murtabak! tak kisahlah murtabak apapun, asalkan namanya adalah MURTABAK memang saya akan beli. Setiap hari, okeh?? Mungkin ada yang bertanya, tak jemu ke hari-hari pun murtabak? ntah! memang langsung tiada rasa jemu.. Hanya itu yang betul mampu menggugat selera saya! Makanan selainnya, akan En Hubby yang pilih ikut pada seleranya..Saya ok sahaja.. Pelik kan?? Dimanakah selera saya untuk kali ini??

Jika masak pula, saya sendiri sudah kehabisan idea untuk memikirkan apa yang perlu dimasak..Aishh! Tapikan, sepanjang berpuasa ini, boleh dikira berapa kali yang saya masak. Nak tahu kenapa??Bila hari bekerja saya memang tak sempat kerana sampai sahaja di rumah memang sudah lambat..Maka saya hanya singgah di bazar sahaja.. Selain itu, mak mertua dan ibu saya sendiri,kerap memberi makanan untuk berbuka..Oleh kerana hanya saya berdua bersama En Hubby maka peratusan untuk memasak itu adalah sangat sedikit! Takut makanan tak habis.. satu kerugian kan?? 

Happy Birthday Auliyaa..:)



Genap Ramadhan yang ke-6 jatuh pada hari Ulangtahun Kelahiran si kecil lagi cumil Auliya.. Yuhuu.. Genap sudah dua tahun pada 06 Ogos 2011..Oleh kerana jatuh pada bulan Ramadhan , maka Abah dan Mamanya hanya menyambut dengan cara Berbuka Puasa bersama ahli keluarga yang terdekat sahaja...Saya & En Hubby tidak dapat hadirkan diri kerana kesihatan saya juga masih belum pulih lagi sepenuhnya..


Inilah dia Kanak-kanak riang...

Apapun, saya harap Auliya akan membesar dengan lebih pintar dan menjadi anak yang solehah pada abah dan mamanya..:) Amin...

p/s* Si Kecik ini sangat pintar dan suka sangat tersenyum.. Cumil sangat!!

Untuk Tatapan Si Suami...


Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...

Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....

Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...

Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....

Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...

Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam....

Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....

Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....

Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...

Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku

Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....

Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....


Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI


Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...

Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...

Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...

Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan

Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....

Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....

Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...

Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?


p/s* Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki.... 

Aktiviti Bersama En Lalinkk..

Yuhuu.. Bukan senang tau saya nak ada masa terluang dengan En Hubby. Kebelakangan ni En Hubby sangat super duper busy! Bila dah dapat bersama tu, apa lagi.. saya pun ajaklah En Hubby keluar jalan-jalan.. Ingatkan hanya nak 'jalan-jalan' sahaja..Konon nak ke Titiwangsa.. Macam dah lama je tak kesana.. Dulu waktu 'couple' selalu juga kesana, kena pula ada Kopi Satu.. Ice Blanded sangat sedap,okeh! Tapi sekarang dah takda kat Titiwangsa.. Jadi, hanya jalan-jalan dengan motor jelaa.. pusing-pusing.. tiada yang menarik kat situ lagi..

Lepas tu kan, terfikir nak ke Jalan Tar.. Nasiblah naik motor tau! Punyalah sesak jalan!! Macamlah esok nak raya dah kan.. Kesitu  ingat nak shopping shawl sikit, tapi bila tengok keadaan agak sesak, terus terhapus niat suci ni.. Hanya singgah untuk beli Ice Blended Kopi Satu sahaja.. Memang terlepas la kempunan nak Ice Blended tu.. Secara tiba-tiba pula, ( banyak betul idea nak berjalan tu kan ) ajak En Hubby tengok wayang.. Ouch! Lama dah tak pergi menonton ni.. Ke Mid Valley tapi, movie yang nak tengok tu lambat pula tayangannya.. Terus lari ke Pavilion pulaaa.. Ramai la juga manusiaa kan.. Ha! Nasib tayangannya ada.. Nak tau saya tengok movie apa?? Captain Americaaaa!! Layan habislaa movie nii.. Bagi saya takda lah boring.. Rasanya memang akan ada part 2 nanti... Memang jalan-jalan lah sangat saya kan?? Jauh perjalanan.. Tapikan, saya gembiraa dapat habiskan masa dengan En Hubby..:)




Nak tayang juga Ice Blended..


Kat Pavilion.. Depan Red Box..


3D Version...



Hubby & Wifey.. :)

p/s* Gembira sangat dapat habiskan masa bersama.. 

Terima Kasih Kawan..


Sejak entri saya yang mengatakan saya kurang sihat, ada juga kawan yang bertanya khabar. Alhamdulillah.. Itulah orang tua-tua selalu kata 'Berkawan Biar Seribu'.. Terima kasih ya pada kawan-kawan yang bertanya khabar saya..Terutamanya  Tak sangka pula ada yang sudi bertanya.. Walaupun, kebanyakannya saya belum pernah berjumpa, tapi ukhuwah antara kita tetap terjalin dengan erat..Harapnya Persahabatan kita ini akan terus berkekalan sehingga akhir hayat.. InsyaAllah..

Terpaksa Beristirehat Di Rumah..



Gambar Ihsan Atok Google..

Baru sahaja berpuasa masuk hari yang ketiga, saya pula tak sihat..Gigih juga mengetuk keybord walaupun rasa macam dah nak rebah. Sejak semalam pulang dari kerja, kepala ni sakit sangat.. Mula-mula ok lagi.. Lepas tu siap berangin satu badan pulaa.. Paling kemuncak bila terjadi muntah-muntah pulaa.. Ya Allah! Kasihan pada En Hubby ku.. Beliau la yang menjaga.. Tak cukup tidur malam dibuatnyaa.. Ingatkan dah telan ubat, keadaan akan bertambah normal, TAPI bangun sahaja sahur tadi kepala masih lagi sakit.. Rasanya bertambah teruk!Masih lagi dengan adegan muntah, kini perut pula memulas-mulass.. Apa sudah terjadi ni??
Saya gagahkan diri juga untuk berpuasa.. Manalah tau kan.. Kalau boleh saya tidak mahu meninggalkan puasa. Nasib baik adegan muntah kini tiada lagi tapi badan saya semakin panas. Terkena cerry berry pulaaa.. Ingatkan sudah normal, rupanya tiada muntah tapi yang lain pula datang..

Memang tak larat sangat. Nak bangun untuk ke klinik juga tidak mampu pagi tadi.. Tapi sekarang rasanya perlu juga ke klinik. Walaupun kepala sakit sangat, saya perlu juga! Kasihan En Hubby. Terpaksa ambil 'Emergency Leave' kerana saya. Agaknya kalau ditinggalkan saya seorang diri di rumah, entah apa yang jadi.

p/s* Terima Kasih En Hubby.. Menjaga saya! 

Mengapa Perlu Jadi Begini?


Mesra gituu kan?

Sekarang ni kecoh tentang kes mereka nii.. Gambar diatas sangat mesra kan? nampak bahagia je.. kan seronok kalau berterusan begituu.. Tapi secara tiba-tiba keluar berita mengatakan mereka sudah pun putus kasihh.. aduyaii.. Mengapa begini??Saya rasa ramai yang suka dengan kisah merekaa.. suka baca kisah bahagia merekaa..

Saya bukan mahu mengulas, tapi bagi pendapat peribadi saya.. saya tidak gembira apa yang telah terjadi ini.. Kedua-duanya pun ada melakukan kesilapan.. Elia juga tersilap langkah kerana telah mewar-warkan kemarahannya di wall Facebook.. Memang silap besar sebenarnyaa..Kerana tersilap langkah ini, habis satu dunia tahu tentang kemarahannya.. Fahmi juga mungkin ada melakukan salah jugaa.. Sekiranya benar tiada pihak ketiga, mengapakah perlu untuk memutuskan tali pertunangan itu? Tiada langsung perasaan sayang kah?  Dua tahun perkenalan, bukanlah masa yang singkat..Banyak pahit manis bersama.. 

Kenyataan mereka berdua di akhbar saling bercanggahan.. Mengapa jadi begini? Seeloknya bawalah berbincang.. Itu adalah jalan penyelesaian yang terbaik..Apapun,saya harap yang baik-baik sahaja untuk mereka berduaa.. Sekiranya ada jodoh, datanglah ribut sekalipun, pasti akan bersatu juaa..

p/s* Saya sangat faham perasaan kecewa ini.. Saya juga pernah alaminyaa...Betapa sakitnyaa tiada siapa yang tahu..