Thursday, 29 December 2011

Wanita Bekerjaya Atau Suri Rumah Yang Menjadi Pilihan Ye?

Assalamualaikum..

Saya perasan dalam hidup ni, ada fenomena di mana suri rumah dan wanita bekerja prejudis antara satu sama lain. Suri rumah memandang wanita bekerja sebagai wanita yang mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga, tak pandai masak dan mungkin pentingkan diri sendiri. Wanita bekerja pula lebih memandang rendah suri rumah tidak punya pendapatan, hanya bergantung pada suami,tidak berdikari, kolot dan tak berpelajaran..

Sebagai contoh ibu saya, bekerja lima hari seminggu.. Ibu selalu cakap ibu tak pandai masak, tapi saya rasa ok je..Ibu buat juga kerja rumah, sediakan segalanya.. Tiada pembantu rumah tapi rumah tetap sentiasa kemas jugaa.. memang saya kagum! superwomen..

Saya rasa kalau wanita bekerja tak sempat nak kemas rumah,rasanya takdelah teruk sangat berbanding dengan suri rumah yang tidak mengemas. Dalam Islam pun suami wajib sediakan pembantu rumah kalau MAMPU. Kalau tidak, suami juga perlulah membantu juga.. ye tak? Islam tidak menindas wanita kan?

Tak salah pun wanita bekerja kerana.... kita memerlukan wanita juga dalam sektor pekerjaan.. seperti arkitek wanita, doktor atau jururawat wanita dan banyak lagi kan? Fardhu kifayah tu kan? Plus kos hidup sekarang yang tinggi yang memerlukan isteri bekerja.. bukan niat isteri pun nak saje nak tinggalkan rumah..

Ramai juga wanita yang berpelajaran tinggi,memilih untuk menjadi homemaker. Belajar untuk mendapat ilmu bukan untuk jawatan yang tinggi. Mereka duduk di rumah, bukannya tak cari duit. Tambah lagi sekarang ni zaman internet. Mereka duduk rumah mnguruskan rumahtangga dapat ganjaran besar di akhirat kelak. 
tidak menjadi sia-sia dari status wanita yang tidak bekerja ni.

Tak bolehla kalau mereka dipandang rendah jika tidak pandai bergaya.. Lagipun mungkin tak biasa tengok asal mereka bergaya suami fikir bukan-bukan.. dah kata duduk rumah jekan.. kenapa nak bergaya sakan..Tapi, ada juga wanita yang akan bergaya sakan apabila tiba suami  balik rumah kan.. Siapa kata suri rumah ni kolot? Tengok tv, membaca, berkawan boleh membuat mereka ini lebih up to date dari mereka yang bekerja tau! Cuma tak tunjuk kat orang kan..

Kenapa prejudis? wanita memang cemburu pada wanita lain. Suri rumah cemburu pada wanita yang bekerja kerana punyai lebih kebebasan, punya ramai kawan, dan punyai pendapatan sendiri.. oleh itu boleh berbelanja  sendiri. Selain itu wanita bekerja punya banyak peluang untuk berhias..Mungkin suri rumah merasakan mereka lebih spend masa untuk keluarga ..Maka tiada masa untuk berhias.

Bagi wanita yang bekerjaya pula cemburu pada suri rumah yang tak perlu pergi ke pejabat, tidak perlu berhadapan dengan deadline, tapi duit dapat juga kan..:) mungkin juga cemburu kerana suri rumah dapat spend masa untuk diri sendiri..

Common la! We are the best in what we do..It's is not for us to judge other women in their lives..

Saya pula ?

Memang saya seorang wanita yang bekerja, dan memang saya suka bekerja. tapi kadang-kadang rasa macam nak menjadi suri rumah pula.. itulah, kita tak pernah nak puas dengan apa yang ada sekarang kan..begitulah saya.. Walau bagaimanapun, wanita yang bekerjaya atau suri rumah, tetap juga melakukan kerja kan.. Yang penting jangan judge antara satu sama lain...Asalkan kita gembira dengan apa yang ada sekarang, itu sudah memadai kan?


24 comments:

Fitri Senin said...

nowdays kan farah kawan2 fit ramai yang jadi successful housewife...ala cam gaya2 desperate housewife tu (bukan ikut peel derang tu tau)..they manage the house, kids, husband and @ the same time running a business which income tiap bulan lagi besar dari kita yang makan gaji..

Farah Shamsudin said...

Fit: dats why lah sayang.. kalau kena gayanya mereka yang homemaker ni lebih berjaya dari kita yang makan gaji ni..

QASEHNYA RANIA said...

dua2 pon ok...turut membantu menambahkan pendapatan isi keluarga...hehehe

Tina Othman said...

memang memilih untuk bekerja sebab kepuasan tu ada, dapat pegang duit sendiri, tapi tu tak bermakna urusan rumahtangga, anak semua diabaikan

sapa taknak duduk rumah asuh anak sendiri ye tak, tapi bergantung pada ekonomi keluaga jugak

Anonymous said...

Setuju sgt2>>>>>>>>>> i like!!!!! dua perbezaan yg patut dikaji dan yg penting kedua-duanya ada pro n contra nye...

teratai said...

pasti kak pilih berkerjaya!sebab mak kak pun bekerja...tengok semua anak2nya (kak n adik beradik lain) berjaya juga...bekerja + uruskan rumah sempurna je,tiada pun guna khidmat 'maid'!

Org tua2 kata ...'tepuk dada tanya selera',kita yg tentukan pilihannya,baru rasa puas hati, tak gitu???

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak..kengkadang cemburu juga tgk org lain bekerja sbb mcm yg farah ckp tulah..blh pegang duit sendiri boleh berhias nmpk cerdik..

tp takpalah jd surirumah dh pilihan akak..sbb nk jaga anak sendiri tu je..cam x smpi hati nk anta anak kt rumah pengasuh atau taska..


masing-masing punya pendapatlah kan..cuma akak rs surirumah selalu dipandang rendah oleh org lain..seolah-olah rs kami ni berehat sepjg masa kt rumah..pdhal jd surirumah pon kengkdang takda masa utk diri sendiri..nk sikat rambut pon kdg x sempat..

Farah Shamsudin said...

Rania: yup.. keduanya pun ok..

kak teratai: saya juga memilih kerjaya..

kak rina: takpe kak.. setiap orang lain pendapat kan.. tapi akak jgnlah rasa rendah diri..sekarang ni homemaker pun berpelajaran kak..betul tak?

shark said...

wanita kene bekerja..baru ada duit nak shoping weeeee :)

Farah Shamsudin said...

Shark: yess! tapi setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza kan dear.. setiap ape pun keputusan, yang penting gembira kan?

ct N honey said...

dua2 dah rasa,tapi sebb sekarang ni malas nak bangun pagi,dengar arahan boss,nak layan perangai kwn2 sekerja,saya rasa ddk rumah lagi best,layan perangai anak aje dah mencabar,dalam dunia IT ni wlupun x bekerja kita masih tahu dunia luar walaupun byk masa dihabiskan dlm rumah aje

Farah Shamsudin said...

HOney: Untung dapat rasa keduanye.. Bila bekerja ni, banyak benda nak kena layan kan.. kalau duduk rumah, layan anak dan suami jee..:)

Qaseh said...

Bila bergelar Isteri & Ibu mmg banyak tanggungjawab dan perkara yang perlu diuruskan. Sama ada bekerja atau tidak bukanlah masalahnya tapi kita harus bijak & cekap dalam menjalankan semua tugas2 tersebut.

anitadiana said...

betul cakap qaseh tu..bagi kak ita yg dah biasa keja ne boleh aje buat semua tu,memasak ,kerja rumah asalkan suami pun saling membantu..bila dalam pantang kan..duk rumah bosan gila,beby kan tido aje...main,usik-usik pun tido aje...tak tahu lah kan suri rumah buat apa buat keja rumah ne sekejap aje abis..selain menonton tv,layan FB kot...

cikpuanhady said...

sekejap rasa nak jadi wanita kerjaya, sekejap nak jadi surirumah, mungkin suatu hari nanti nak jadi surirumah yang bekerjaya..hahah.. boleh gitu?

Farah Shamsudin said...

Qaseh: betul tuuu.. yang penting kena cekap dan panadai uruskan masa tu..

Kak Ita: Saya pun tak pernah jadi suri rumah, maka xtau la ap yg selalu homemaker ni buat selepas habis buat kerja rumah tu kan.. kot layan fb la kot..

cikpuanhady: Saya pun sama.. sekejap nak jadi suri rumah.. sekejap nak bekerjaa.. ntah mana satu.. kot lama2 nanti tukar profession kan?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

rs cam sedih pula baca komen anitadiana..


akak duk rumah mcm-mcm keje buat..xdalah terkangkang tgk tv layan fb..anak dlm pantang memanglah tido sepjg ms..cuba bila anak dh besar sikit silap-silap awak nak basuh muka sendiri pon x sempat..


org-org mcm nilah yg suka pandang rendah kt surirumah..x suka

Puan Kutu said...

bg sy wanita nie hebat tak kira suri rumah atau bekerjaya..jadi jgn dengki sesama kita..tak kira bekerjaya atau suri rumah dua2 punya kelebihan.jagan gaduh2 ok.hikhik..

Farah Shamsudin said...

kak Rina: jangan macam tu kak.. kak ita bg pandangan die je.. yelah setiap orang lain pandangan kan kak.. tapi, seperti yang saya cakapla, suri rumah ni banyak kumpul pahala untuk akhirat kelak.. akak jgn amik hati ye..

Pn Kutu: betul tu kak.. masing2 ada kelebihan.. kerana itu saya buat entri ni.. bukan nak tengok gaduh2 ni..

Anonymous said...

Cuma nak bagi peringatan wanita yg konon bekerjaya ni kesian sebenarnya sebab kena bantu suami. Islam dah tetapkan tanguggjawb masing2 tapi si pompuan konon kesian kat laki so tolog byr rumah, bil and worse still have to pay for their own underwear. Sometimes bila mcm ni si suami ada duit lebih and belanja pompuan lain. saya ramai kwn lelaki yg mc ni. Kesian kat wife diorg tak tau apa2.
Sy juga adalah wanita yg bekerjaya dan gaji 5 figure. I feel not worth it kalau u sacrifice your family utk kejar karier yg tk bawa apa2 faedah only MONEY. Nak kerja boleh tapi bukan lah corporate company yg byk fitnah dan dosa2 yg tak sedar ni. Wanita, utamakan lah suami dan anak2. Besar sgt ganjaran di akhirat nanti. Allah tak tanya kerjaya awak tapi tangunggjwb anda yg dah tertulis tu. And dont think by outsource to maid or mak bpk mentua tu is balancing your time n responsibilities.

mona said...

sy penah kejap jd housewife beberape bulan dlm thn 2010 n keje jap,then back to housewife (mid 2011) then end 2011 keje balik. alhamdulillah sy termasuk kategori murah rezeki dan cepat dpt keje balik wpun 2 kali benti kje b4 dpt keje baru (sbb masa tu niat benti nk jd housewife). 1st reason keje: xcukup utk survive, 2nd reason : sy jd stress duk umah, tmbhn pulak biz yg sy plan x menjd. so sy cr keje n dpt keje. suami x kisah mana2 yg sy nk die ok je. tp bab2 duit tu, suami tau ape peranan dia, duit gj sy mana yg sy mmg volunteer nak byr, sy byr. yg sy rasa dia shud take the responsibility, sy biar die handle. sy mmg bgtau suami awal2 yg sy x suka amalkan sistem campur duit gaji then bg2 apa nak byr, beli, etc. pd sy, apa yg sy nak byr, sy akan byr dan kalo sy pandai berjimat, ada extra sy akan buat saving. kalo camporkan gj, kekadang kite sbb nk jg ati pasangan, kite diamkan je wpun dlm ati mcm rase nak saving lebih.suami sy sbenanye nk campor gj (sbb tu cara parents dia dan ofkos dia rasa tu cara yg paling baik di dunia, sy fhm rasa kagum dia pada parents dia) tp sy tak stuju dan dia pun akhirnya ok dgn cara kami skrg ni.. =) panjang lak cite..

Anonymous said...

alhamdulillah dua2 dh pnh rasa n msg2 ada kelebihanyer sendiri...

NOORBAITI MD ZAIN said...

Mula2 kawin mmg kije jap, mengandung anak sulung trus berenti coz pindah ikut somi....ms tu boring yg amat...mati kutu duk umah time somi gi kije...pastu dpt sorang anak start bz ngan kije umah...dptlak second son lglar bz...nk mkn pun x sempat ni kan nak melawa...la ni anak2 tgh membesar n terlalu aktif..aduhai pening kepala...penat sgt 24 jam urus rumah yg cam tongkang pecah dikerjakan 2 boy....tp kan sronok jd surirumah ni...jg anak2 sndri...tp ade ms stress giler ngan anak2 nih ..so ms tu rs nak cr kije lak..hehe...tular kite slalu x bersyukur...org bekerja nk jd surirumah...dh jd surirumah nk kije lak....tp kan naper ek masyarakat pndg rendah pd surirumah ni....seolah2 kite ni duk umah mkn tido jer...x pandai berdikari...slalu org2 tua berpikiran camtu...padahal housewife ramai yg bpelajaran tinggi tp memilih tuk duk rumah n urus anak n rimahtangga...lgpun somi mampu . Sy pun penah alami camtu...bile juper prpn bekerjaya dia pndg kite sblh mata yer...sakit ati gak tp pastu sy wat biasa jer...biarlar...nk sedapkan hati ckp 'aku beruntung dr kau coz xperlu susah pyh kije cr duit bantu somi'....hehehehe.

Anonymous said...

Sy mempunyai ijazah peringkat master..pernah menjadi wanita bekerjaya lbh 10 thn...bekerja mmg seronok dpt pegang duit sendiri..tetapi sy merasa lbh seronok menjaga mendidik dan membesarkan anak2 sy sendiri...lbh puas..lgpon..suami mampu..boleh jua memegang duit...siapa kata jd housewife membosankan dan bila x de keje mengadap fb aje..?? Bg sy itu pendapat kuno dan tak bertamadun.
sy bangga menjadi housewife yg berpendidikan...peace no war!

Wanita Bekerjaya Atau Suri Rumah Yang Menjadi Pilihan Ye?

Assalamualaikum..

Saya perasan dalam hidup ni, ada fenomena di mana suri rumah dan wanita bekerja prejudis antara satu sama lain. Suri rumah memandang wanita bekerja sebagai wanita yang mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga, tak pandai masak dan mungkin pentingkan diri sendiri. Wanita bekerja pula lebih memandang rendah suri rumah tidak punya pendapatan, hanya bergantung pada suami,tidak berdikari, kolot dan tak berpelajaran..

Sebagai contoh ibu saya, bekerja lima hari seminggu.. Ibu selalu cakap ibu tak pandai masak, tapi saya rasa ok je..Ibu buat juga kerja rumah, sediakan segalanya.. Tiada pembantu rumah tapi rumah tetap sentiasa kemas jugaa.. memang saya kagum! superwomen..

Saya rasa kalau wanita bekerja tak sempat nak kemas rumah,rasanya takdelah teruk sangat berbanding dengan suri rumah yang tidak mengemas. Dalam Islam pun suami wajib sediakan pembantu rumah kalau MAMPU. Kalau tidak, suami juga perlulah membantu juga.. ye tak? Islam tidak menindas wanita kan?

Tak salah pun wanita bekerja kerana.... kita memerlukan wanita juga dalam sektor pekerjaan.. seperti arkitek wanita, doktor atau jururawat wanita dan banyak lagi kan? Fardhu kifayah tu kan? Plus kos hidup sekarang yang tinggi yang memerlukan isteri bekerja.. bukan niat isteri pun nak saje nak tinggalkan rumah..

Ramai juga wanita yang berpelajaran tinggi,memilih untuk menjadi homemaker. Belajar untuk mendapat ilmu bukan untuk jawatan yang tinggi. Mereka duduk di rumah, bukannya tak cari duit. Tambah lagi sekarang ni zaman internet. Mereka duduk rumah mnguruskan rumahtangga dapat ganjaran besar di akhirat kelak. 
tidak menjadi sia-sia dari status wanita yang tidak bekerja ni.

Tak bolehla kalau mereka dipandang rendah jika tidak pandai bergaya.. Lagipun mungkin tak biasa tengok asal mereka bergaya suami fikir bukan-bukan.. dah kata duduk rumah jekan.. kenapa nak bergaya sakan..Tapi, ada juga wanita yang akan bergaya sakan apabila tiba suami  balik rumah kan.. Siapa kata suri rumah ni kolot? Tengok tv, membaca, berkawan boleh membuat mereka ini lebih up to date dari mereka yang bekerja tau! Cuma tak tunjuk kat orang kan..

Kenapa prejudis? wanita memang cemburu pada wanita lain. Suri rumah cemburu pada wanita yang bekerja kerana punyai lebih kebebasan, punya ramai kawan, dan punyai pendapatan sendiri.. oleh itu boleh berbelanja  sendiri. Selain itu wanita bekerja punya banyak peluang untuk berhias..Mungkin suri rumah merasakan mereka lebih spend masa untuk keluarga ..Maka tiada masa untuk berhias.

Bagi wanita yang bekerjaya pula cemburu pada suri rumah yang tak perlu pergi ke pejabat, tidak perlu berhadapan dengan deadline, tapi duit dapat juga kan..:) mungkin juga cemburu kerana suri rumah dapat spend masa untuk diri sendiri..

Common la! We are the best in what we do..It's is not for us to judge other women in their lives..

Saya pula ?

Memang saya seorang wanita yang bekerja, dan memang saya suka bekerja. tapi kadang-kadang rasa macam nak menjadi suri rumah pula.. itulah, kita tak pernah nak puas dengan apa yang ada sekarang kan..begitulah saya.. Walau bagaimanapun, wanita yang bekerjaya atau suri rumah, tetap juga melakukan kerja kan.. Yang penting jangan judge antara satu sama lain...Asalkan kita gembira dengan apa yang ada sekarang, itu sudah memadai kan?


24 comments:

Fitri Senin said...

nowdays kan farah kawan2 fit ramai yang jadi successful housewife...ala cam gaya2 desperate housewife tu (bukan ikut peel derang tu tau)..they manage the house, kids, husband and @ the same time running a business which income tiap bulan lagi besar dari kita yang makan gaji..

Farah Shamsudin said...

Fit: dats why lah sayang.. kalau kena gayanya mereka yang homemaker ni lebih berjaya dari kita yang makan gaji ni..

QASEHNYA RANIA said...

dua2 pon ok...turut membantu menambahkan pendapatan isi keluarga...hehehe

Tina Othman said...

memang memilih untuk bekerja sebab kepuasan tu ada, dapat pegang duit sendiri, tapi tu tak bermakna urusan rumahtangga, anak semua diabaikan

sapa taknak duduk rumah asuh anak sendiri ye tak, tapi bergantung pada ekonomi keluaga jugak

Anonymous said...

Setuju sgt2>>>>>>>>>> i like!!!!! dua perbezaan yg patut dikaji dan yg penting kedua-duanya ada pro n contra nye...

teratai said...

pasti kak pilih berkerjaya!sebab mak kak pun bekerja...tengok semua anak2nya (kak n adik beradik lain) berjaya juga...bekerja + uruskan rumah sempurna je,tiada pun guna khidmat 'maid'!

Org tua2 kata ...'tepuk dada tanya selera',kita yg tentukan pilihannya,baru rasa puas hati, tak gitu???

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak..kengkadang cemburu juga tgk org lain bekerja sbb mcm yg farah ckp tulah..blh pegang duit sendiri boleh berhias nmpk cerdik..

tp takpalah jd surirumah dh pilihan akak..sbb nk jaga anak sendiri tu je..cam x smpi hati nk anta anak kt rumah pengasuh atau taska..


masing-masing punya pendapatlah kan..cuma akak rs surirumah selalu dipandang rendah oleh org lain..seolah-olah rs kami ni berehat sepjg masa kt rumah..pdhal jd surirumah pon kengkdang takda masa utk diri sendiri..nk sikat rambut pon kdg x sempat..

Farah Shamsudin said...

Rania: yup.. keduanya pun ok..

kak teratai: saya juga memilih kerjaya..

kak rina: takpe kak.. setiap orang lain pendapat kan.. tapi akak jgnlah rasa rendah diri..sekarang ni homemaker pun berpelajaran kak..betul tak?

shark said...

wanita kene bekerja..baru ada duit nak shoping weeeee :)

Farah Shamsudin said...

Shark: yess! tapi setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza kan dear.. setiap ape pun keputusan, yang penting gembira kan?

ct N honey said...

dua2 dah rasa,tapi sebb sekarang ni malas nak bangun pagi,dengar arahan boss,nak layan perangai kwn2 sekerja,saya rasa ddk rumah lagi best,layan perangai anak aje dah mencabar,dalam dunia IT ni wlupun x bekerja kita masih tahu dunia luar walaupun byk masa dihabiskan dlm rumah aje

Farah Shamsudin said...

HOney: Untung dapat rasa keduanye.. Bila bekerja ni, banyak benda nak kena layan kan.. kalau duduk rumah, layan anak dan suami jee..:)

Qaseh said...

Bila bergelar Isteri & Ibu mmg banyak tanggungjawab dan perkara yang perlu diuruskan. Sama ada bekerja atau tidak bukanlah masalahnya tapi kita harus bijak & cekap dalam menjalankan semua tugas2 tersebut.

anitadiana said...

betul cakap qaseh tu..bagi kak ita yg dah biasa keja ne boleh aje buat semua tu,memasak ,kerja rumah asalkan suami pun saling membantu..bila dalam pantang kan..duk rumah bosan gila,beby kan tido aje...main,usik-usik pun tido aje...tak tahu lah kan suri rumah buat apa buat keja rumah ne sekejap aje abis..selain menonton tv,layan FB kot...

cikpuanhady said...

sekejap rasa nak jadi wanita kerjaya, sekejap nak jadi surirumah, mungkin suatu hari nanti nak jadi surirumah yang bekerjaya..hahah.. boleh gitu?

Farah Shamsudin said...

Qaseh: betul tuuu.. yang penting kena cekap dan panadai uruskan masa tu..

Kak Ita: Saya pun tak pernah jadi suri rumah, maka xtau la ap yg selalu homemaker ni buat selepas habis buat kerja rumah tu kan.. kot layan fb la kot..

cikpuanhady: Saya pun sama.. sekejap nak jadi suri rumah.. sekejap nak bekerjaa.. ntah mana satu.. kot lama2 nanti tukar profession kan?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

rs cam sedih pula baca komen anitadiana..


akak duk rumah mcm-mcm keje buat..xdalah terkangkang tgk tv layan fb..anak dlm pantang memanglah tido sepjg ms..cuba bila anak dh besar sikit silap-silap awak nak basuh muka sendiri pon x sempat..


org-org mcm nilah yg suka pandang rendah kt surirumah..x suka

Puan Kutu said...

bg sy wanita nie hebat tak kira suri rumah atau bekerjaya..jadi jgn dengki sesama kita..tak kira bekerjaya atau suri rumah dua2 punya kelebihan.jagan gaduh2 ok.hikhik..

Farah Shamsudin said...

kak Rina: jangan macam tu kak.. kak ita bg pandangan die je.. yelah setiap orang lain pandangan kan kak.. tapi, seperti yang saya cakapla, suri rumah ni banyak kumpul pahala untuk akhirat kelak.. akak jgn amik hati ye..

Pn Kutu: betul tu kak.. masing2 ada kelebihan.. kerana itu saya buat entri ni.. bukan nak tengok gaduh2 ni..

Anonymous said...

Cuma nak bagi peringatan wanita yg konon bekerjaya ni kesian sebenarnya sebab kena bantu suami. Islam dah tetapkan tanguggjawb masing2 tapi si pompuan konon kesian kat laki so tolog byr rumah, bil and worse still have to pay for their own underwear. Sometimes bila mcm ni si suami ada duit lebih and belanja pompuan lain. saya ramai kwn lelaki yg mc ni. Kesian kat wife diorg tak tau apa2.
Sy juga adalah wanita yg bekerjaya dan gaji 5 figure. I feel not worth it kalau u sacrifice your family utk kejar karier yg tk bawa apa2 faedah only MONEY. Nak kerja boleh tapi bukan lah corporate company yg byk fitnah dan dosa2 yg tak sedar ni. Wanita, utamakan lah suami dan anak2. Besar sgt ganjaran di akhirat nanti. Allah tak tanya kerjaya awak tapi tangunggjwb anda yg dah tertulis tu. And dont think by outsource to maid or mak bpk mentua tu is balancing your time n responsibilities.

mona said...

sy penah kejap jd housewife beberape bulan dlm thn 2010 n keje jap,then back to housewife (mid 2011) then end 2011 keje balik. alhamdulillah sy termasuk kategori murah rezeki dan cepat dpt keje balik wpun 2 kali benti kje b4 dpt keje baru (sbb masa tu niat benti nk jd housewife). 1st reason keje: xcukup utk survive, 2nd reason : sy jd stress duk umah, tmbhn pulak biz yg sy plan x menjd. so sy cr keje n dpt keje. suami x kisah mana2 yg sy nk die ok je. tp bab2 duit tu, suami tau ape peranan dia, duit gj sy mana yg sy mmg volunteer nak byr, sy byr. yg sy rasa dia shud take the responsibility, sy biar die handle. sy mmg bgtau suami awal2 yg sy x suka amalkan sistem campur duit gaji then bg2 apa nak byr, beli, etc. pd sy, apa yg sy nak byr, sy akan byr dan kalo sy pandai berjimat, ada extra sy akan buat saving. kalo camporkan gj, kekadang kite sbb nk jg ati pasangan, kite diamkan je wpun dlm ati mcm rase nak saving lebih.suami sy sbenanye nk campor gj (sbb tu cara parents dia dan ofkos dia rasa tu cara yg paling baik di dunia, sy fhm rasa kagum dia pada parents dia) tp sy tak stuju dan dia pun akhirnya ok dgn cara kami skrg ni.. =) panjang lak cite..

Anonymous said...

alhamdulillah dua2 dh pnh rasa n msg2 ada kelebihanyer sendiri...

NOORBAITI MD ZAIN said...

Mula2 kawin mmg kije jap, mengandung anak sulung trus berenti coz pindah ikut somi....ms tu boring yg amat...mati kutu duk umah time somi gi kije...pastu dpt sorang anak start bz ngan kije umah...dptlak second son lglar bz...nk mkn pun x sempat ni kan nak melawa...la ni anak2 tgh membesar n terlalu aktif..aduhai pening kepala...penat sgt 24 jam urus rumah yg cam tongkang pecah dikerjakan 2 boy....tp kan sronok jd surirumah ni...jg anak2 sndri...tp ade ms stress giler ngan anak2 nih ..so ms tu rs nak cr kije lak..hehe...tular kite slalu x bersyukur...org bekerja nk jd surirumah...dh jd surirumah nk kije lak....tp kan naper ek masyarakat pndg rendah pd surirumah ni....seolah2 kite ni duk umah mkn tido jer...x pandai berdikari...slalu org2 tua berpikiran camtu...padahal housewife ramai yg bpelajaran tinggi tp memilih tuk duk rumah n urus anak n rimahtangga...lgpun somi mampu . Sy pun penah alami camtu...bile juper prpn bekerjaya dia pndg kite sblh mata yer...sakit ati gak tp pastu sy wat biasa jer...biarlar...nk sedapkan hati ckp 'aku beruntung dr kau coz xperlu susah pyh kije cr duit bantu somi'....hehehehe.

Anonymous said...

Sy mempunyai ijazah peringkat master..pernah menjadi wanita bekerjaya lbh 10 thn...bekerja mmg seronok dpt pegang duit sendiri..tetapi sy merasa lbh seronok menjaga mendidik dan membesarkan anak2 sy sendiri...lbh puas..lgpon..suami mampu..boleh jua memegang duit...siapa kata jd housewife membosankan dan bila x de keje mengadap fb aje..?? Bg sy itu pendapat kuno dan tak bertamadun.
sy bangga menjadi housewife yg berpendidikan...peace no war!