Sunday, 8 May 2011

Rumah Teres ke Apartment ekk??


Cantik betul design ni..


Rumah teres pun cantik kann..


Nak tau tak, dalam banyak-banyak rumah, saya lebih suka atau lebih seronok bila dapat duduk di rumah yang bertingkat-tingkat ni.. apakah itu rumah bertingkat? heheee.. rumah flat, apartment atau condo. Saya tahu kalau orang lain lagi seronok duduk rumah teres kan?? Memang ada kelebihan dan kekurangan sebenarnya..Saya  sudah 28 tahun merasa menduduki rumah teres dua tingkat..Tapi semenjak sebelum saya berpindah rumah itu sedah menjadi tiga tingkat. memang seronok sebab keluasannya, senang nak beli perabot lagi kan, dengan yang paling utama "parking" kereta.. dah tentu kereta boleh letak dalam garaj. TAPI, itu kalau orang dalam rumah tu hanya mempunyai dua kereta sahaja. Sekiranya mempunyai lebihan kereta, kena juga letak merata-rata.. Saya dah merasa semua tu..

Bila saya berpindah ke rumah yang bertingkat-tingkat pula, aww! memang saya pelik sikit. agaknya tak pernah nak merasa kan.. Saya rasa memang seronok sangat!! Nak tahu sebab apa?? Sebab yang paling utamanya ialah, perabot saya memang "Limited Edition".. Maka tak perlulah nak beli banyak sangat perabot.. Saya sukakan suasana yang santai.. Selain itu, apabila ruangnya kecil sedikit, jadinya sesi pembersihan rumah dapat dilakukan dengan jayanya!!Itu yang paling BEST!! Maka secara tiba-tiba En Hubby selalu memuji saya dengan berkata bahawa saya ni rajin. Kononlah rajin kann... Sedangkan ruang rumah tu yang kecil, saya senang nak kemas. heheheeee..Cuba bayangkan kalau rumah tu keluasannya besar seperti rumah teres tu.. ouchh!! memang la tak saya nak mengemas hari-hari rumah tuu.. nak maintain tu susah..betul takk???
BEST juga apabila kawasan rumah saya tu sangat privacy.. senyap jee.. itu yang lebih membuatkan saya selalu nak TUTUP MATA ( tidur )sebaik sahaja berada di rumah..

Tapi semua ini terpulanglah pada individu kan..Tepuk Dada Tanya Selera..:)

23 comments:

Fitri Senin said...

kalola org tua kita pun berfikiran begitu.. :)

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

insyaALLAH, bulan 7 ni bakal duduk kat rumah sendiri..tapi apartment ajer :)

zacky ~786~ said...

btul3... emm ... tak kira la umah ape pn.. jnji selesa dan ada tmpt utk kita berteduh drpd hujan panas.. xgitu.. :) hehe

Farah Shamsudin said...

Ibu Darwisy: tak kisahla apartment pun.. lagi best kalau saya lah..

Fitri: tuela kan.. kalau orang tua berfikiran macam saya ni..

Zacky: betul tuu.. asal ada rumah sendiri tu sudah memadai..

Sunz said...

ermmm.. klu sy mmg prefer teres hse myb sbb dr kck pon dh biasa landed hse kan? parking & ruang utk ank2 bmain & mbesar dgn selesa yg sy nmpk la..klu aptment/condo pon ekceli wide space gak kan tp sy x sker kena naik lif, pahtu ssh nk bkk pintu tgkap! sekian, tu je la pndangan sy..ngeeeee~~

Ezi Ezdiani said...

saya pun prefer landed sbb ada laman utk anak2 bermain.. dah puas la duk umah sewa yg bertingkat2 ni.. so bila dh ada family rasa nak duk landed... hehe.. apa2 pun tepuk dada tanya selera! ;P

Farah Shamsudin said...

Sunz & Ezi: hehhe.. saya pun dah biase duk landed house.. tapi, entahla.. skang ni mcm lebih suka stay rumah bertingkat2 ni..pelik kan.. tapi benar..

Mummy Irish@honey said...

kalau honey, honey suka umah teres..hihihihi..reason, hny suka rumah yg ada tanah, senang nak kuar masuk, kete park kt dalam, hny leh tegur org kiri kanan(walaupun hakikat, xde pun tegur2.)ahahahaha...tpi umah hny idak la corner lot@ teres bertingkat2 pun...rumah mmpu milik jew...ekekekkekeke...

ieda said...

semua umah cantik .. janji ada duit nak beli @ buat .. huhu bila lahh nak dpt umahku syurgaku :)

Farah Shamsudin said...

mummy irish: hehehe.. itu la kann.. saya je pelik sikit kott..

Ieda: sikit hari lagi bolehla ada rumah sendiri tuu.. sabar ye.. slow2 kayuh..

risa said...

akk suka tau rumah tinggi2 neh...tapi kan somi akak tak mau..sok2 kalau ada rejeki nak beli gak lah hehehe

Farah Shamsudin said...

kak Risa: nasib saya & En Hubby memang suka duduk rumah tinggi2...

sarah-najwan said...

akak xsuke rumah bertingkat spt apartmn atau condo..paking susah..nak naik rumah leceh bagai..

lebih baik beli umah teres setingkat yer..takmo bertingkat2..sb yg tingkat bawah je diguna..ini akak da rasa gak..huhu

jika rumah setingkat..seme ruang kita guna..xkira la sempit atau luas..hehe

tapi ikut kesukaan dan yg penting kemampuanlah..heheee

alexa yussida said...

hehe..janji kemas n selesa kan kak..:)

Ezzah Samsudin said...

saya xkisah asalkan saya ada umah... Boleh tido, makan, berteduh n mcm2... Tapi apepun... Tgk keselesaan jugak laaa maybe..

♥sophie♥ said...

ouh.. mcm tu ea kak.. best jgk,, hee.. tp bergantung cita rasa msg2 la kan,, hihi

kalo part kemas yg akak ckp uh,, mmg syok,,hihi

Redbloodsnow said...

if zie...zie akan go for rumah teres. senang nk buat kenduri kendara...hehehe

Farah Shamsudin said...

sis Sarah: itula.. ikut kemampuan lah..

Alexa: aar.. kemas jeee..tak larat nak ngemas kalau ruang besar sangat..

Ezzah: tuelaa. tapi macam ezzah cakaplah,keselesaan tu penting..

Sopphie: Yeaa.. ikutla citarasa.. tak sama kan antara satu sama lain..

Zie: betul jugak.. bab kenduri kendara senang.. tapi farah prefer kenduri kendara di dewan.. Tu pun kalau mampu lah kan..

umialya said...

sblm beli umah dulu pnah nyewa umah bertingkat, terkena pulak ngandung.. aduhhhh, tensionnya kena turun naik, penatnya..

Last cari rumah teres 1 tingkat, senang!!

Farah Shamsudin said...

umi: ha! kalau yg bertangga tu memang masalah la..

norsuhaili ali said...

betul tu..umah teres besar susah nak mengemas..ms bujang duk apartment lebih privacy..dan mostly aprtment ni cantik sikit..skrg duk teres yg dah lama dalam pun sakit mata memandang banyak nk kene baiki..nak baiki duitt lagi tu..terlalu byk..aduhh..melainkan masuk rumah baru tp celah mane nak dtg duit hihi..hrga sume 300k keatas..pengsan mak..

Naim Kimi said...

layan lah blog farahShamsudin ni..haha...nak tutup x jadi

Anonymous said...

Baca..blog ni. dlm delema..di tahun 2017..mintak pandangan..antara 2 buah rumah..1 rumah cluster 3 bilik,1 bilik air, tiada ruang parking,sebelum nk jual tuan rumah dah tambah bilik,
2 rumah pangsa tinngkat 10,kena naik lift,3 bilik,2 bilik air,ada car park, yang manakah sesuai dibeli..

Rumah Teres ke Apartment ekk??


Cantik betul design ni..


Rumah teres pun cantik kann..


Nak tau tak, dalam banyak-banyak rumah, saya lebih suka atau lebih seronok bila dapat duduk di rumah yang bertingkat-tingkat ni.. apakah itu rumah bertingkat? heheee.. rumah flat, apartment atau condo. Saya tahu kalau orang lain lagi seronok duduk rumah teres kan?? Memang ada kelebihan dan kekurangan sebenarnya..Saya  sudah 28 tahun merasa menduduki rumah teres dua tingkat..Tapi semenjak sebelum saya berpindah rumah itu sedah menjadi tiga tingkat. memang seronok sebab keluasannya, senang nak beli perabot lagi kan, dengan yang paling utama "parking" kereta.. dah tentu kereta boleh letak dalam garaj. TAPI, itu kalau orang dalam rumah tu hanya mempunyai dua kereta sahaja. Sekiranya mempunyai lebihan kereta, kena juga letak merata-rata.. Saya dah merasa semua tu..

Bila saya berpindah ke rumah yang bertingkat-tingkat pula, aww! memang saya pelik sikit. agaknya tak pernah nak merasa kan.. Saya rasa memang seronok sangat!! Nak tahu sebab apa?? Sebab yang paling utamanya ialah, perabot saya memang "Limited Edition".. Maka tak perlulah nak beli banyak sangat perabot.. Saya sukakan suasana yang santai.. Selain itu, apabila ruangnya kecil sedikit, jadinya sesi pembersihan rumah dapat dilakukan dengan jayanya!!Itu yang paling BEST!! Maka secara tiba-tiba En Hubby selalu memuji saya dengan berkata bahawa saya ni rajin. Kononlah rajin kann... Sedangkan ruang rumah tu yang kecil, saya senang nak kemas. heheheeee..Cuba bayangkan kalau rumah tu keluasannya besar seperti rumah teres tu.. ouchh!! memang la tak saya nak mengemas hari-hari rumah tuu.. nak maintain tu susah..betul takk???
BEST juga apabila kawasan rumah saya tu sangat privacy.. senyap jee.. itu yang lebih membuatkan saya selalu nak TUTUP MATA ( tidur )sebaik sahaja berada di rumah..

Tapi semua ini terpulanglah pada individu kan..Tepuk Dada Tanya Selera..:)

23 comments:

Fitri Senin said...

kalola org tua kita pun berfikiran begitu.. :)

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

insyaALLAH, bulan 7 ni bakal duduk kat rumah sendiri..tapi apartment ajer :)

zacky ~786~ said...

btul3... emm ... tak kira la umah ape pn.. jnji selesa dan ada tmpt utk kita berteduh drpd hujan panas.. xgitu.. :) hehe

Farah Shamsudin said...

Ibu Darwisy: tak kisahla apartment pun.. lagi best kalau saya lah..

Fitri: tuela kan.. kalau orang tua berfikiran macam saya ni..

Zacky: betul tuu.. asal ada rumah sendiri tu sudah memadai..

Sunz said...

ermmm.. klu sy mmg prefer teres hse myb sbb dr kck pon dh biasa landed hse kan? parking & ruang utk ank2 bmain & mbesar dgn selesa yg sy nmpk la..klu aptment/condo pon ekceli wide space gak kan tp sy x sker kena naik lif, pahtu ssh nk bkk pintu tgkap! sekian, tu je la pndangan sy..ngeeeee~~

Ezi Ezdiani said...

saya pun prefer landed sbb ada laman utk anak2 bermain.. dah puas la duk umah sewa yg bertingkat2 ni.. so bila dh ada family rasa nak duk landed... hehe.. apa2 pun tepuk dada tanya selera! ;P

Farah Shamsudin said...

Sunz & Ezi: hehhe.. saya pun dah biase duk landed house.. tapi, entahla.. skang ni mcm lebih suka stay rumah bertingkat2 ni..pelik kan.. tapi benar..

Mummy Irish@honey said...

kalau honey, honey suka umah teres..hihihihi..reason, hny suka rumah yg ada tanah, senang nak kuar masuk, kete park kt dalam, hny leh tegur org kiri kanan(walaupun hakikat, xde pun tegur2.)ahahahaha...tpi umah hny idak la corner lot@ teres bertingkat2 pun...rumah mmpu milik jew...ekekekkekeke...

ieda said...

semua umah cantik .. janji ada duit nak beli @ buat .. huhu bila lahh nak dpt umahku syurgaku :)

Farah Shamsudin said...

mummy irish: hehehe.. itu la kann.. saya je pelik sikit kott..

Ieda: sikit hari lagi bolehla ada rumah sendiri tuu.. sabar ye.. slow2 kayuh..

risa said...

akk suka tau rumah tinggi2 neh...tapi kan somi akak tak mau..sok2 kalau ada rejeki nak beli gak lah hehehe

Farah Shamsudin said...

kak Risa: nasib saya & En Hubby memang suka duduk rumah tinggi2...

sarah-najwan said...

akak xsuke rumah bertingkat spt apartmn atau condo..paking susah..nak naik rumah leceh bagai..

lebih baik beli umah teres setingkat yer..takmo bertingkat2..sb yg tingkat bawah je diguna..ini akak da rasa gak..huhu

jika rumah setingkat..seme ruang kita guna..xkira la sempit atau luas..hehe

tapi ikut kesukaan dan yg penting kemampuanlah..heheee

alexa yussida said...

hehe..janji kemas n selesa kan kak..:)

Ezzah Samsudin said...

saya xkisah asalkan saya ada umah... Boleh tido, makan, berteduh n mcm2... Tapi apepun... Tgk keselesaan jugak laaa maybe..

♥sophie♥ said...

ouh.. mcm tu ea kak.. best jgk,, hee.. tp bergantung cita rasa msg2 la kan,, hihi

kalo part kemas yg akak ckp uh,, mmg syok,,hihi

Redbloodsnow said...

if zie...zie akan go for rumah teres. senang nk buat kenduri kendara...hehehe

Farah Shamsudin said...

sis Sarah: itula.. ikut kemampuan lah..

Alexa: aar.. kemas jeee..tak larat nak ngemas kalau ruang besar sangat..

Ezzah: tuelaa. tapi macam ezzah cakaplah,keselesaan tu penting..

Sopphie: Yeaa.. ikutla citarasa.. tak sama kan antara satu sama lain..

Zie: betul jugak.. bab kenduri kendara senang.. tapi farah prefer kenduri kendara di dewan.. Tu pun kalau mampu lah kan..

umialya said...

sblm beli umah dulu pnah nyewa umah bertingkat, terkena pulak ngandung.. aduhhhh, tensionnya kena turun naik, penatnya..

Last cari rumah teres 1 tingkat, senang!!

Farah Shamsudin said...

umi: ha! kalau yg bertangga tu memang masalah la..

norsuhaili ali said...

betul tu..umah teres besar susah nak mengemas..ms bujang duk apartment lebih privacy..dan mostly aprtment ni cantik sikit..skrg duk teres yg dah lama dalam pun sakit mata memandang banyak nk kene baiki..nak baiki duitt lagi tu..terlalu byk..aduhh..melainkan masuk rumah baru tp celah mane nak dtg duit hihi..hrga sume 300k keatas..pengsan mak..

Naim Kimi said...

layan lah blog farahShamsudin ni..haha...nak tutup x jadi

Anonymous said...

Baca..blog ni. dlm delema..di tahun 2017..mintak pandangan..antara 2 buah rumah..1 rumah cluster 3 bilik,1 bilik air, tiada ruang parking,sebelum nk jual tuan rumah dah tambah bilik,
2 rumah pangsa tinngkat 10,kena naik lift,3 bilik,2 bilik air,ada car park, yang manakah sesuai dibeli..