Friday, 20 May 2011

Apabila Suami...


Melihat suami rakan bersikap romantik, kita juga kepingin pasangan melayani kita sedemikian. Hakikatnya suami seorang yang pemalu, pendiam dan lebih senang memendam rasa. Oleh itu, kita pun minta dia berubah. Tentunya payah untuk pasangan melakukannya kan? Tambah lagi kita ni mendesak dia..Biarpun untuk sesuatu yang baik namun mengubah diri pasangan memang cukup susah. Adalah lebih baik jika kita menyempurnakan dirinya atau membantu memperbaiki sikap pasangan yang kita kurang sukai..Tau tak apa yang takkan mampu kita ubah?? Antaranya..

RASA HATI
Kita tidak mampu untuk ubah hatinya untuk mengasihi orang yang ada di sekelilingnya.. Sebabnya nilai seperti ini sudah ada dalam dirinya sejak kecil dan telah ditanamkan oleh ibu bapanyaa..

KERJAYA
Biarpun kita sudah berusaha keras menyarankan kepadanya untuk memilih karier yang jauh lebih tinggi gajinya, tapi jika dia taknak, usaha kita tetap juga tidak mendatangkan hasil..

HOBI
Jika kita memang suka melancong tapi tidak bermakna pasangan juga mempunyai minat yang sama. Jangan memaksanya untuk menyukai apa yang kita suka. Tapi kan tidak ada salahnya pun jika kita mengajak pergi bercuti di hujung minggu. Paling penting kita mampu menikmati kegembiraan bersama..:)

Tapi kan, ada beberapa sikap pasangan yang kita mungkin boleh ubah tau.. Contohnya..

PENAMPILAN
Kita mampu mengubah penampilannya jika kita tak suka..Berikanlah pujian dan pandangan. Sebagai contoh dia gemar mengenakan baju lusuh ketika keluar, kita cakaplah kat dia "abang ni hensem tapi kalau abang pakai baju yang elok sikit mesti lagi segak tau"..ha! mesti suami terfikir ada benarnya kata kita nii..

TABIAT BURUK
Boleh jadi pasangan suka tengok tv dengan volume yang kuat atau gemar sungguh meyepahkan surat khabar yang dia baca. Kita boleh cakap terus terang dengan dia.. Kadang-kadang pasangan tidak sedar pun bahawa sikapnya itu tidak disenangi.

TIDAK PRIHATIN
kita ni mungkin akan merasa sedih bila suami kurang romantik, tidak pandai merayu, atau selalu lupa hari ulang tahun perkahwinan. Bagi lelaki ni semua perkara yang remeh dan tidak perlu dibesar-besarkan. Sedangkan bagi kita ia cukup penting. Janganlah terus makan hati,ok.. Apa kata kita set dalam hp nya tentang hari lahir atau ulang tahun perkahwinan atau tandakan je lah besar-besar dalam kalendar kat rumah..:)

p/s*Saya sangatlah bernasib baik kerana walaupun En Hubby saya luaran nampak macam tak sporting, susah didekati, tak romantik.. tapi sebenarnya En Hubby sangat romantik, sangat prihatin.. Alhamdulillah..Teruskan sikap yang sebegitu ye En Hubby..:)

19 comments:

Mama Likha said...

Tips yg bgus.. Ktne ekk farah salu tgk tips2 mcmni erkk huhu

rara pinkmafia said...

hmmm akak lebih kenal suami akk nice ><

Farah Shamsudin said...

Mama Likha: farah dah inform ztee dlm msg kann..

Rara: yupp.. betul tuu..

cikpuanhady said...

wahh..perkongsian yang bagus ni..

dear, jomla join gathering..takat ni nampaknya akan buat kat klcc, will update later..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

ieda said...

gud tips .. tapi hubby akak memang bukan yg romantik huhu redho je :)

NOOR FATIN said...

kena saling memahami. pmpuan kena paham lelaki dan lelaki kena paham pmpuan. sama2 kena paham baru la bahagia. hehhee :)

fasya said...

haish..x sabar la nk kawen..dush!! gatai~

Farah Shamsudin said...

cik puan hady: tau tuu ada gath kann.. bila uoolss nak buat?

kak ieda: takpela kak.. redhoo jelaa..

Fatin: betul tu..

Fasya: hehehe.. kawin la cepattt!!

Miza Yusof said...

menarik entry ni.
tapi mizabelum kawin. hehe

Farah Shamsudin said...

miza: takpe MIzaa.. ambil sebagai infoo..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul apa farah cakap neh..kita dah terima dia sbg psgn hidup jd terima seadanya..kita pon bkn sempurna sgt kan..

Farah Shamsudin said...

Rina: betul tu deariee.. eloklah kita terima seadanya...:)

Far8 budak baik said...

suka ngan ayat tu...
jgn paksa suh kita menyukai yg kita suka tu..
tapi ajak jelahh..haha..
ayat cam keling dah hik3

Farah Shamsudin said...

hahahaaa... lebih kurang laa tuu..

alexa yussida said...

moga bahagia selamanya kak:)

mana yg bole ubh tuh kita ubh,mana tak bole kena lengkapi n terima seadanya:)

mama comel said...

saya terima suami saya apa adanya..:)

Farah Shamsudin said...

alexa: betul tuu dik..

MC: Saya jua terima suami seadanyaa..:)

PinKy MoMMa said...

auw auwwwww ayat terakhir sgt sweet..suka encit hubby kamu baca nnt hehe ;)

Farah Shamsudin said...

pinky: aiyaa! en hubby saya memang jadi silent readers.. beliau kantoi dengan saya sebab bila die view blog ni, secara auto kluar bunyi lagu dlm ni.. hahaaha..

Apabila Suami...


Melihat suami rakan bersikap romantik, kita juga kepingin pasangan melayani kita sedemikian. Hakikatnya suami seorang yang pemalu, pendiam dan lebih senang memendam rasa. Oleh itu, kita pun minta dia berubah. Tentunya payah untuk pasangan melakukannya kan? Tambah lagi kita ni mendesak dia..Biarpun untuk sesuatu yang baik namun mengubah diri pasangan memang cukup susah. Adalah lebih baik jika kita menyempurnakan dirinya atau membantu memperbaiki sikap pasangan yang kita kurang sukai..Tau tak apa yang takkan mampu kita ubah?? Antaranya..

RASA HATI
Kita tidak mampu untuk ubah hatinya untuk mengasihi orang yang ada di sekelilingnya.. Sebabnya nilai seperti ini sudah ada dalam dirinya sejak kecil dan telah ditanamkan oleh ibu bapanyaa..

KERJAYA
Biarpun kita sudah berusaha keras menyarankan kepadanya untuk memilih karier yang jauh lebih tinggi gajinya, tapi jika dia taknak, usaha kita tetap juga tidak mendatangkan hasil..

HOBI
Jika kita memang suka melancong tapi tidak bermakna pasangan juga mempunyai minat yang sama. Jangan memaksanya untuk menyukai apa yang kita suka. Tapi kan tidak ada salahnya pun jika kita mengajak pergi bercuti di hujung minggu. Paling penting kita mampu menikmati kegembiraan bersama..:)

Tapi kan, ada beberapa sikap pasangan yang kita mungkin boleh ubah tau.. Contohnya..

PENAMPILAN
Kita mampu mengubah penampilannya jika kita tak suka..Berikanlah pujian dan pandangan. Sebagai contoh dia gemar mengenakan baju lusuh ketika keluar, kita cakaplah kat dia "abang ni hensem tapi kalau abang pakai baju yang elok sikit mesti lagi segak tau"..ha! mesti suami terfikir ada benarnya kata kita nii..

TABIAT BURUK
Boleh jadi pasangan suka tengok tv dengan volume yang kuat atau gemar sungguh meyepahkan surat khabar yang dia baca. Kita boleh cakap terus terang dengan dia.. Kadang-kadang pasangan tidak sedar pun bahawa sikapnya itu tidak disenangi.

TIDAK PRIHATIN
kita ni mungkin akan merasa sedih bila suami kurang romantik, tidak pandai merayu, atau selalu lupa hari ulang tahun perkahwinan. Bagi lelaki ni semua perkara yang remeh dan tidak perlu dibesar-besarkan. Sedangkan bagi kita ia cukup penting. Janganlah terus makan hati,ok.. Apa kata kita set dalam hp nya tentang hari lahir atau ulang tahun perkahwinan atau tandakan je lah besar-besar dalam kalendar kat rumah..:)

p/s*Saya sangatlah bernasib baik kerana walaupun En Hubby saya luaran nampak macam tak sporting, susah didekati, tak romantik.. tapi sebenarnya En Hubby sangat romantik, sangat prihatin.. Alhamdulillah..Teruskan sikap yang sebegitu ye En Hubby..:)

19 comments:

Mama Likha said...

Tips yg bgus.. Ktne ekk farah salu tgk tips2 mcmni erkk huhu

rara pinkmafia said...

hmmm akak lebih kenal suami akk nice ><

Farah Shamsudin said...

Mama Likha: farah dah inform ztee dlm msg kann..

Rara: yupp.. betul tuu..

cikpuanhady said...

wahh..perkongsian yang bagus ni..

dear, jomla join gathering..takat ni nampaknya akan buat kat klcc, will update later..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

ieda said...

gud tips .. tapi hubby akak memang bukan yg romantik huhu redho je :)

NOOR FATIN said...

kena saling memahami. pmpuan kena paham lelaki dan lelaki kena paham pmpuan. sama2 kena paham baru la bahagia. hehhee :)

fasya said...

haish..x sabar la nk kawen..dush!! gatai~

Farah Shamsudin said...

cik puan hady: tau tuu ada gath kann.. bila uoolss nak buat?

kak ieda: takpela kak.. redhoo jelaa..

Fatin: betul tu..

Fasya: hehehe.. kawin la cepattt!!

Miza Yusof said...

menarik entry ni.
tapi mizabelum kawin. hehe

Farah Shamsudin said...

miza: takpe MIzaa.. ambil sebagai infoo..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul apa farah cakap neh..kita dah terima dia sbg psgn hidup jd terima seadanya..kita pon bkn sempurna sgt kan..

Farah Shamsudin said...

Rina: betul tu deariee.. eloklah kita terima seadanya...:)

Far8 budak baik said...

suka ngan ayat tu...
jgn paksa suh kita menyukai yg kita suka tu..
tapi ajak jelahh..haha..
ayat cam keling dah hik3

Farah Shamsudin said...

hahahaaa... lebih kurang laa tuu..

alexa yussida said...

moga bahagia selamanya kak:)

mana yg bole ubh tuh kita ubh,mana tak bole kena lengkapi n terima seadanya:)

mama comel said...

saya terima suami saya apa adanya..:)

Farah Shamsudin said...

alexa: betul tuu dik..

MC: Saya jua terima suami seadanyaa..:)

PinKy MoMMa said...

auw auwwwww ayat terakhir sgt sweet..suka encit hubby kamu baca nnt hehe ;)

Farah Shamsudin said...

pinky: aiyaa! en hubby saya memang jadi silent readers.. beliau kantoi dengan saya sebab bila die view blog ni, secara auto kluar bunyi lagu dlm ni.. hahaaha..