Thursday, 9 June 2011

I Love Astro Beyond PVR..:)

 Gambar Ihsan dari makcik goggle..


Ha!Tengok sahaja gambar makcik google ni mesti kawan-kawan dah faham kan? hari ni nak cerita sikit tentang Beyond PVR ni..Dulu, saya tidak tahu menahu langsung la tentang ni.. Tapi sekarang dah tahu sikitlah.. Saya mula terpengaruh dengan PVR ni sejak dari rumah Ibu lagi.. Mula-mula keluar dulu, ibu adalah salah seorang yang berminat nak tukar dari astro biasa ke Astro Beyond PVR ni.. Agak teruja bila dapat tahu banyak kelebihannya.. Sehinggalah saya nak berpindah rumah awal tahun yang lalu, En Hubby mula bertanyakan tentang Beyond ni..

Bagi yang ada dan pernah guna mesti tahu apa kelebihannya kan..Tapi pada yang tak tahu.. ada bezanya antara beyond PVR dan Beyond kosong sahaja..:) Apa yang menarik ek tentang fungsi rekod Astro Beyond PVR? Saya percaya bagi yang tak pernah guna mesti akan kata...."Ala bukan best pun, setakat tambah function rekod sahaja. Nak buat apa??Astro kan selalu ulang tayang cerita yang sama".. atau dengan kata..."Mahal lah..Aku bukan tengok astro sangat. Banyak lagi tv lain yang ada cerita best"...

Bagi saya, bila dah ada Beyond ni dari awal dulu, banyak kelebihannya.. Kalau hujan takdelah jadi macam astro lama tu atau Astro Beyond biasa tu..masih berfungsi macam biasa.. Saya sebagai wanita, bila tengah layan rancangan tu, selalu mesti nak ke dapur kejap, jadi saya boleh merekod sambil menonton rancangan tersebut, sebaliknya fungsi multirecording padanya membolehkan saya merekod dua rancangan serentak tau! tu yang saya sukaaa!

Bagaimana ye ia berfungsi?

Sekiranya kita merekod channel C, anda boleh menonton Channel D atau dalam masa yang sama merekod Channel C dan Merekod channel D sambil menonton Channel D atau sebaliknya


Dimanakah Rancangan Tersebut Disimpan?
Ia disimpan ke dalam hard disk yang disediakan samada jenis built atau external (bergantung pada pakej yang diambil)

Berapa Jumlah Rancangan Yang Boleh Disimpan?
Jumlah rancangan yang boleh disimpan bergantung kepada saiz Hard Disk. Untuk pakej yang bersertakan Hard Disk Built-in 500gigabyte, jumalah rancangan yang boleh disimpan ialah 290jam untuk kualiti video yang normal manakala untuk kualiti HD bersamaan 100jam.

Dan Berapa Lama Ia Akan Disimpan?
Sehingga kita membuangnya. 


p/s* Sepanjang saya gunakannya, tidak pernah ada masalah yang timbul lagi.. Alhamdulillah..:) Banyakkan kegunaanyaa...hehehee..Terpulang pada persepsi individu sendiri samada ianya bagus atau sebaliknya.. Bagi saya, ianya sangat bagus..

14 comments:

Princess Feyqa said...

mcm best je ade astro yg boleh rekod.. kt rumah sya beyond biase je xleh rekod huhu

risa said...

hehehe...gud info ni dear
akak pon pakai yg biasa je sayam..satu atas satu bawah...nak tukar tunggu dok umah le kot:)

Redbloodsnow said...

astro beyond mmg best kan :)

Farah Shamsudin said...

Feyqa:yup.. memang best..

kak risa: yerla.. sbb astro biasa tu la bila hujan je terus habis chanel..farah pn sbb dah dok rumah sendiri kak..

Zie: Astro Beyond PVR memang best.. mantap!..:)

NOOR FATIN said...

best jugak. hehe saya xde astro ;D

aTy _faRed~ said...

tang merekod dua channel sekaligus tu saye suker..selalu berebut ngan asben nak tengok cerite..huhu.. eeerrr..berape ek kirenye..? ;)

Farah Shamsudin said...

Fatin: yer ke? tak caya arr..

Aty: eleh.. aty dah pakai lagi mau tanye ye..:P

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

owh best ek..xpe nnti nak pindah rumah kene tukar beyond ni..

Puan Kutu said...

astro yg ada pun rasa cam nak buang.haha..tp bg org yg minat tgok tv tu rasanya bestlah..klu cam sy nie,siaran tv yg ada pun jarang tgok,inikan astro,cuma kesian anak nk tgok kartun jer...

cik sakura said...

pasang kat umah mama..tapi mama cakap macam tak guna je..hehe..tunggu anak-anak balik baru lar nak beyond2 ni..btw good info..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

salam..maaf lama x dtg ke mari psl sy kurang sihat..

uii mcm best jer astro beyond pvr neh..ummm tp kena mbah kos lg nih kan??

Farah Shamsudin said...

Ibu Darwisy: farah pun sbb dah pndah rumah.. sebelum ni kat rumah ibu je..

Puan Kutu: kalau tak selalu tgk, better buang kot.. farah pn jarang2 tgk, tapi bila ade kat rumah tu memang mengadap jugelahh..

Sakura: yerla dearr.. selalu ibu2 kite ni mana nak tgk sangat.. ibu farah sebab selalu rekod rancangan 'tanyalah ustaz'.. tu yang dia suka sangat bab merekod2 ni..

Rina: takpe dear.. farah pun tak sehat..
best bab rekod merekod tu laa.. yup.. kena tambah kos lagi..

Mama Likha said...

yeay ! i have this too now right at home ! tq farah sbb entry ni buat ai terjebak ke pvr... ! :)

Anonymous said...

kalo nk rekod live event macam mana ye puan? adakah masa dah hbis, tapi live event tu belum tamat mengikut jadual?

I Love Astro Beyond PVR..:)

 Gambar Ihsan dari makcik goggle..


Ha!Tengok sahaja gambar makcik google ni mesti kawan-kawan dah faham kan? hari ni nak cerita sikit tentang Beyond PVR ni..Dulu, saya tidak tahu menahu langsung la tentang ni.. Tapi sekarang dah tahu sikitlah.. Saya mula terpengaruh dengan PVR ni sejak dari rumah Ibu lagi.. Mula-mula keluar dulu, ibu adalah salah seorang yang berminat nak tukar dari astro biasa ke Astro Beyond PVR ni.. Agak teruja bila dapat tahu banyak kelebihannya.. Sehinggalah saya nak berpindah rumah awal tahun yang lalu, En Hubby mula bertanyakan tentang Beyond ni..

Bagi yang ada dan pernah guna mesti tahu apa kelebihannya kan..Tapi pada yang tak tahu.. ada bezanya antara beyond PVR dan Beyond kosong sahaja..:) Apa yang menarik ek tentang fungsi rekod Astro Beyond PVR? Saya percaya bagi yang tak pernah guna mesti akan kata...."Ala bukan best pun, setakat tambah function rekod sahaja. Nak buat apa??Astro kan selalu ulang tayang cerita yang sama".. atau dengan kata..."Mahal lah..Aku bukan tengok astro sangat. Banyak lagi tv lain yang ada cerita best"...

Bagi saya, bila dah ada Beyond ni dari awal dulu, banyak kelebihannya.. Kalau hujan takdelah jadi macam astro lama tu atau Astro Beyond biasa tu..masih berfungsi macam biasa.. Saya sebagai wanita, bila tengah layan rancangan tu, selalu mesti nak ke dapur kejap, jadi saya boleh merekod sambil menonton rancangan tersebut, sebaliknya fungsi multirecording padanya membolehkan saya merekod dua rancangan serentak tau! tu yang saya sukaaa!

Bagaimana ye ia berfungsi?

Sekiranya kita merekod channel C, anda boleh menonton Channel D atau dalam masa yang sama merekod Channel C dan Merekod channel D sambil menonton Channel D atau sebaliknya


Dimanakah Rancangan Tersebut Disimpan?
Ia disimpan ke dalam hard disk yang disediakan samada jenis built atau external (bergantung pada pakej yang diambil)

Berapa Jumlah Rancangan Yang Boleh Disimpan?
Jumlah rancangan yang boleh disimpan bergantung kepada saiz Hard Disk. Untuk pakej yang bersertakan Hard Disk Built-in 500gigabyte, jumalah rancangan yang boleh disimpan ialah 290jam untuk kualiti video yang normal manakala untuk kualiti HD bersamaan 100jam.

Dan Berapa Lama Ia Akan Disimpan?
Sehingga kita membuangnya. 


p/s* Sepanjang saya gunakannya, tidak pernah ada masalah yang timbul lagi.. Alhamdulillah..:) Banyakkan kegunaanyaa...hehehee..Terpulang pada persepsi individu sendiri samada ianya bagus atau sebaliknya.. Bagi saya, ianya sangat bagus..

14 comments:

Princess Feyqa said...

mcm best je ade astro yg boleh rekod.. kt rumah sya beyond biase je xleh rekod huhu

risa said...

hehehe...gud info ni dear
akak pon pakai yg biasa je sayam..satu atas satu bawah...nak tukar tunggu dok umah le kot:)

Redbloodsnow said...

astro beyond mmg best kan :)

Farah Shamsudin said...

Feyqa:yup.. memang best..

kak risa: yerla.. sbb astro biasa tu la bila hujan je terus habis chanel..farah pn sbb dah dok rumah sendiri kak..

Zie: Astro Beyond PVR memang best.. mantap!..:)

NOOR FATIN said...

best jugak. hehe saya xde astro ;D

aTy _faRed~ said...

tang merekod dua channel sekaligus tu saye suker..selalu berebut ngan asben nak tengok cerite..huhu.. eeerrr..berape ek kirenye..? ;)

Farah Shamsudin said...

Fatin: yer ke? tak caya arr..

Aty: eleh.. aty dah pakai lagi mau tanye ye..:P

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

owh best ek..xpe nnti nak pindah rumah kene tukar beyond ni..

Puan Kutu said...

astro yg ada pun rasa cam nak buang.haha..tp bg org yg minat tgok tv tu rasanya bestlah..klu cam sy nie,siaran tv yg ada pun jarang tgok,inikan astro,cuma kesian anak nk tgok kartun jer...

cik sakura said...

pasang kat umah mama..tapi mama cakap macam tak guna je..hehe..tunggu anak-anak balik baru lar nak beyond2 ni..btw good info..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

salam..maaf lama x dtg ke mari psl sy kurang sihat..

uii mcm best jer astro beyond pvr neh..ummm tp kena mbah kos lg nih kan??

Farah Shamsudin said...

Ibu Darwisy: farah pun sbb dah pndah rumah.. sebelum ni kat rumah ibu je..

Puan Kutu: kalau tak selalu tgk, better buang kot.. farah pn jarang2 tgk, tapi bila ade kat rumah tu memang mengadap jugelahh..

Sakura: yerla dearr.. selalu ibu2 kite ni mana nak tgk sangat.. ibu farah sebab selalu rekod rancangan 'tanyalah ustaz'.. tu yang dia suka sangat bab merekod2 ni..

Rina: takpe dear.. farah pun tak sehat..
best bab rekod merekod tu laa.. yup.. kena tambah kos lagi..

Mama Likha said...

yeay ! i have this too now right at home ! tq farah sbb entry ni buat ai terjebak ke pvr... ! :)

Anonymous said...

kalo nk rekod live event macam mana ye puan? adakah masa dah hbis, tapi live event tu belum tamat mengikut jadual?