Monday, 18 April 2011

Usah Sombong la!!

Perlu ke bersikap SOMBONG?? Tak perlulah kot.. Tak kisahlah kalau popular pun.. Rasanya sebelum  popular pun korang bermula dari bawah kan? kannn.. Tahu tak sikap sombong tu hanya akan memusnahkan diri sendiri contohnya dari segi perhubungan sesama kawan.. Orang sombong sukar melemparkan senyuman  dan suka pandang rendah pada orang lain. Mereka ingin sangat dihormati tetapi pada masa yang sama kurang menghormati orang lain...

Terlalu banyak keburukan bila bersikap sombong ni..Antaranya, kurang disenangi orang lain..Jangan ingat bila kamu bersikap sombong tu.. orang lain suka.. mungkin mereka tunjuk macam suka tapi sebenarnya.. mereka juga tidak menyenangi sikap kamu tu!!! Selain tu kan,  korang perasan tak, bila bersikap sombong ni.. memang tiada kawan rapat. tiada orang nak dekat.. Nak tahu sebab apa?? sebab orang disekeliling korang tuu dah muak dengan sikap sombong korang tu..

Oleh itu, Janganlah bersikap sombong dengan orang lain.. kalau nak orang dekat dengan kita.. kita mestilah selalu bersikap terbuka dan boleh menerima orang lain..:) betul takkk??

25 comments:

Mummy Yani said...

setuju 100%

Farah Shamsudin said...

Mummy Yani: setuju kan..:)

risa said...

sombong duduk lombong..hehehe

Miss Bluepinkiey said...

jadi jangan la sombong ye...kpada sesape yg sombong tuhh....hohohoho

Mama Likha said...

betul2...... :) tp smlm tetiba frh ckp zte sombong... huwwaaarggh :(

Shiela Firdaus said...

kannnnn!! menyombong bila mula terasa popular <---banyak yg terjadi sekarang!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tak baek sombong2..satu penyakit hati..huhu~
hi sarah =)

Fizalinolie said...

Yup! saya setuju dengan awak dear. Sikap terbuka adalah suatu sikap membuatkan kita disayangi orang lain. Tak guna ada ilmu sampai PHD sekalipun kalau kita sombong. Saya teringat dengan kata nenek masa dolo2 nak ambik degree, nanti walau sampai luar negara sekali pun study... Jgn sombong. Ikut resmi padi. Semakin berisi semakin tunduk. Nak org hormat kita, kita kena hormat jugak... Tapi kan. MANUSIA RAMAI BERILMU DAN BIJAK.. TAPI TAK RAMAI YANG BERAKAL... YANG BERAKAL PULAK TAK RAMAI YANG PERAKTIKKAN =)

Farah Shamsudin said...

kak risa: betol tu. sapa yang sombong tu sila duduk lombong..

pinkiey: betol tu..

Mama Likha: memang sombong pun semalam.. hahaha.. gurauan je la..

sis shiela:memang banyak terjadi..

khumaera: boleh jadi penyakit kan.. tak baik betol..

fiza: yupp.. thanx sebab setuju dengan saya..:)

kakchik@ella said...

tak yah sombong. nnt tuhan tk syg kita. tp kan dik, kalo la kc tersombong satu hari nanti .. TOLONG INGATKAN AKU .. hihi

cik najihah said...

hai dear..berminat nak beli shawl @ inner?
kalau suke inform sy :) tq ye

sarah-najwan said...

ye betul..xkemana sombong itu
org xnak kwan adalah..

baik kita peramahkan..rmai org nk kwn2..

Farah Shamsudin said...

kakchik: mana ada akak sombong.. akak peramah je..:)

Najihah: nanti fara inform ekk.. fara tak pandai pakai shawl..boleh dapat diskaun tak??

Sarah: betul tu.. elok lagi jadi peramah kann? semua orang senang..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

biarkan aje org sombong tak yah layan..

Nora Shahaira said...

bukan saje sombong itu yang perlu dititik beratkan..suka beranggapan salah pun kena ubah juga.

Bukan apa, akak nora ni kalau takut tersalah ayat, suke berdiam, pasal bila dah cakap..abih lah. JAdi, bila diam orang kata sombong..bila cakap banyak kang...mereka pula terasa, walhal tiada niat apa-apa pun..huh...serba salah kan..

AreHadi82 said...

hi farah, me ada problem ngan masalah sombong ni, sama cam yg farah explain dlm blog, mcm tuh la beliau... i mean my ex boss...sgt la sombong...huhuu...

nanie zainudin said...

setujuuuuu sangat2... xpayahlee nak sombong kat dunia ni..akhirat nanty sme2 tunggu hari prhitungan gak...xkire kaya ke miskin ke... xpayah nak bongkak..huhuhuuh..

kt follow kmu blek ^_^

yatie's EPISODE said...

betul tuhh. jom kite beramas mesra. eh, beramah mesra. hekhek. (:

Bulan said...

xsuke org sombong gak.huhuhu

misscha said...

hi,

jemput follow i, i follow u...:)

still newbie..

http://misscha-cecite.blogspot.com/

ieda said...

org bodo je yg sombong .. tapi kalau sombong kena dgn tempatnya x per jugak ekekek :)

anitadiana said...

betul tu farah..wat apa nak sombong2...tak ada feadahnya....jadi jng nak belagak sombong..diri sendiri yg rugi...

alyana hamdan said...

sokong lah..
takde faedah pon nak sombong..
dah popular ke apa ke..sume tu mula dari bawah jugak kan..
=)
tapi yana ny peramah..p sama jek kot..
dyorg yang sombong..yana peramah jek..
=)

azi nur said...

sesungguhnya kita hambanya yng hina..belum tahu syurga ke neraka tempat kita..kenape perlu sombong hanya kerana duduk dibumiNYA...

ape la nak jadi~

cik najihah said...

x pe bole belaja..tudung jenis sarung tu pun ade,,
bole2 bole kasi murah punye :)

Usah Sombong la!!

Perlu ke bersikap SOMBONG?? Tak perlulah kot.. Tak kisahlah kalau popular pun.. Rasanya sebelum  popular pun korang bermula dari bawah kan? kannn.. Tahu tak sikap sombong tu hanya akan memusnahkan diri sendiri contohnya dari segi perhubungan sesama kawan.. Orang sombong sukar melemparkan senyuman  dan suka pandang rendah pada orang lain. Mereka ingin sangat dihormati tetapi pada masa yang sama kurang menghormati orang lain...

Terlalu banyak keburukan bila bersikap sombong ni..Antaranya, kurang disenangi orang lain..Jangan ingat bila kamu bersikap sombong tu.. orang lain suka.. mungkin mereka tunjuk macam suka tapi sebenarnya.. mereka juga tidak menyenangi sikap kamu tu!!! Selain tu kan,  korang perasan tak, bila bersikap sombong ni.. memang tiada kawan rapat. tiada orang nak dekat.. Nak tahu sebab apa?? sebab orang disekeliling korang tuu dah muak dengan sikap sombong korang tu..

Oleh itu, Janganlah bersikap sombong dengan orang lain.. kalau nak orang dekat dengan kita.. kita mestilah selalu bersikap terbuka dan boleh menerima orang lain..:) betul takkk??

25 comments:

Mummy Yani said...

setuju 100%

Farah Shamsudin said...

Mummy Yani: setuju kan..:)

risa said...

sombong duduk lombong..hehehe

Miss Bluepinkiey said...

jadi jangan la sombong ye...kpada sesape yg sombong tuhh....hohohoho

Mama Likha said...

betul2...... :) tp smlm tetiba frh ckp zte sombong... huwwaaarggh :(

Shiela Firdaus said...

kannnnn!! menyombong bila mula terasa popular <---banyak yg terjadi sekarang!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tak baek sombong2..satu penyakit hati..huhu~
hi sarah =)

Fizalinolie said...

Yup! saya setuju dengan awak dear. Sikap terbuka adalah suatu sikap membuatkan kita disayangi orang lain. Tak guna ada ilmu sampai PHD sekalipun kalau kita sombong. Saya teringat dengan kata nenek masa dolo2 nak ambik degree, nanti walau sampai luar negara sekali pun study... Jgn sombong. Ikut resmi padi. Semakin berisi semakin tunduk. Nak org hormat kita, kita kena hormat jugak... Tapi kan. MANUSIA RAMAI BERILMU DAN BIJAK.. TAPI TAK RAMAI YANG BERAKAL... YANG BERAKAL PULAK TAK RAMAI YANG PERAKTIKKAN =)

Farah Shamsudin said...

kak risa: betol tu. sapa yang sombong tu sila duduk lombong..

pinkiey: betol tu..

Mama Likha: memang sombong pun semalam.. hahaha.. gurauan je la..

sis shiela:memang banyak terjadi..

khumaera: boleh jadi penyakit kan.. tak baik betol..

fiza: yupp.. thanx sebab setuju dengan saya..:)

kakchik@ella said...

tak yah sombong. nnt tuhan tk syg kita. tp kan dik, kalo la kc tersombong satu hari nanti .. TOLONG INGATKAN AKU .. hihi

cik najihah said...

hai dear..berminat nak beli shawl @ inner?
kalau suke inform sy :) tq ye

sarah-najwan said...

ye betul..xkemana sombong itu
org xnak kwan adalah..

baik kita peramahkan..rmai org nk kwn2..

Farah Shamsudin said...

kakchik: mana ada akak sombong.. akak peramah je..:)

Najihah: nanti fara inform ekk.. fara tak pandai pakai shawl..boleh dapat diskaun tak??

Sarah: betul tu.. elok lagi jadi peramah kann? semua orang senang..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

biarkan aje org sombong tak yah layan..

Nora Shahaira said...

bukan saje sombong itu yang perlu dititik beratkan..suka beranggapan salah pun kena ubah juga.

Bukan apa, akak nora ni kalau takut tersalah ayat, suke berdiam, pasal bila dah cakap..abih lah. JAdi, bila diam orang kata sombong..bila cakap banyak kang...mereka pula terasa, walhal tiada niat apa-apa pun..huh...serba salah kan..

AreHadi82 said...

hi farah, me ada problem ngan masalah sombong ni, sama cam yg farah explain dlm blog, mcm tuh la beliau... i mean my ex boss...sgt la sombong...huhuu...

nanie zainudin said...

setujuuuuu sangat2... xpayahlee nak sombong kat dunia ni..akhirat nanty sme2 tunggu hari prhitungan gak...xkire kaya ke miskin ke... xpayah nak bongkak..huhuhuuh..

kt follow kmu blek ^_^

yatie's EPISODE said...

betul tuhh. jom kite beramas mesra. eh, beramah mesra. hekhek. (:

Bulan said...

xsuke org sombong gak.huhuhu

misscha said...

hi,

jemput follow i, i follow u...:)

still newbie..

http://misscha-cecite.blogspot.com/

ieda said...

org bodo je yg sombong .. tapi kalau sombong kena dgn tempatnya x per jugak ekekek :)

anitadiana said...

betul tu farah..wat apa nak sombong2...tak ada feadahnya....jadi jng nak belagak sombong..diri sendiri yg rugi...

alyana hamdan said...

sokong lah..
takde faedah pon nak sombong..
dah popular ke apa ke..sume tu mula dari bawah jugak kan..
=)
tapi yana ny peramah..p sama jek kot..
dyorg yang sombong..yana peramah jek..
=)

azi nur said...

sesungguhnya kita hambanya yng hina..belum tahu syurga ke neraka tempat kita..kenape perlu sombong hanya kerana duduk dibumiNYA...

ape la nak jadi~

cik najihah said...

x pe bole belaja..tudung jenis sarung tu pun ade,,
bole2 bole kasi murah punye :)