Monday, 9 January 2012

Ayat Yang Biasa Diucapkan Oleh Kaum Hawa...

Assalamualaikum..

Ayat yang biasa diucapkan oleh kaum hawa ni.. Inilah sebenar maksudnyaa...

1. " Oh, takde ape-apelah.."
Biasanya kalau wanita menggunakan ayat ini, ia ' ada udang disebalik meehun' hehe.. berjaga-jagalah.."tak ade ape-ape" bermaksud  "ade something" lah tuu.. mungkin dia tengah marah.. mugkin juga ada sesuatu yang membuatkan hatinya terasa ke.. wanita ni malas sangat nak terangkan panjang-panjang sebab taknak jadi pertengkaran besar pulak nanti kan...so, better they say "takde ape-ape" dari memanjangkan isu itu. Tapi kalau dah dengar perkataan macam ni, seeloknya dengan kadar segeralah lakukan sesuatu untuk menambat hatinya..

2. " Takpe la kalau macam tu.."
Berhati-hatilah dengan ayat itu..tengok reaksi wajahnya tersenyum ke tengah muncung?  Kalau tersenyum tu maknanya memang betul-betul 'takpelah'..tapi kalau ada nampak muncung tu, adelah yang tak kena tu.. Mungkin juga dah berjanji nak ke sesuatu tempat, mungkin shopping ke.. tapi tup tup terpaksa cancel sebabnya nak tengok Piala Dunia.. Memangla si dia geram..so, apa yang boleh dibuat ialah, cubalah ambil hatinya dengan mengatakan dia bakal mendapat bonus besar untuk shopping nanti.. tentu senyuman akan terus terukir pada wajah yang sebelum ni agak suram tuu.. :)

3. " Saya dah hampir siap nie.. "
Selalukan dengar ayat macam ni? Mengikut kelaziman, ayat ni akan diucapkan selepas mengajak pasangan untuk keluar kan? Kemudian akan bermulalah proses untuk bersiap bagi wanita. Satu yang korang kena tahu, jangan berkata apa-apa sepanjang proses bersiap ini berlaku..kalau tidak, mungkin akan kena tunggu lebih lama lagi! Seeloknya beri masa pada si dia untuk bersiap dan sila tingkatkan kesabaran korang..Sentiasa kena ingat wanita ni kena bersolek, pakai tudung, gosok baju dan sebagainya.. Banyak benda nak kena prepare sebelum keluar tuu..

4. " Mana satu ye saya nak beli ni..baju pink ke baju ungu ni? " atau.. Rasanya kasut ni sesuai tak untuk saya ke saya nak beli sandle je ye?"
Soalan-soalan ini memang dah biasa sangat..Sebenarnya peranan korang ialah dengan hanya mengeluarkan pendapat dan membantu dia membuat pilihan. Tapi selalunya bila dikeluarkan pendapat pun, dia bukan ikut sangat pun.. lain yang dipilihnya juga kan? Ini mungkin kerana memang dia dah ada pilihan pun cuma saje buat-buat tanye..so, apa yang korang perlu buat, baik berikan saje jawapan ape-ape kerana ia akan menjimatkan masa!

5. " Saya nampak gemuk ke? "
Wahai kaum-kaum Adam.. ini adalah soalan cepumas yang boleh dikatakan perangkap! Sudah tentu korang memang tau jawapan untuk soalan ini.. if you dont want the wrath of women to befall upon you, just reply with one short simple word " NO"!Kalau rasa tak boleh juga nak jawab macam tu, alternatifnya cubalah tukar topik yang lain.. as along as you dont have to answer that question. Sekurang-kurangnya boleh mengelakkan api kemarahan si dia atau muncung sedepanya yang mungkin akan berlaku sekiranya korang jawab "YES".. 



6 comments:

Dalila Hamid said...

setuju... memang selalu tanya soalan2 camtu...

nsazwa said...

98% saya bersetuju..hehehhe

Farah Shamsudin said...

Dalila: kan?

nsazwa: hampir 100% pun kebenarannya kan..

anitadiana said...

farah..kak ita like...betul tu....setuju sesanggat lah..he..he..

cikpuanhady said...

hihihi..memang setuju sangat la..hahha..

Mama Ema said...

yea betul dgn seoalan2 kat atas tu..

Ayat Yang Biasa Diucapkan Oleh Kaum Hawa...

Assalamualaikum..

Ayat yang biasa diucapkan oleh kaum hawa ni.. Inilah sebenar maksudnyaa...

1. " Oh, takde ape-apelah.."
Biasanya kalau wanita menggunakan ayat ini, ia ' ada udang disebalik meehun' hehe.. berjaga-jagalah.."tak ade ape-ape" bermaksud  "ade something" lah tuu.. mungkin dia tengah marah.. mugkin juga ada sesuatu yang membuatkan hatinya terasa ke.. wanita ni malas sangat nak terangkan panjang-panjang sebab taknak jadi pertengkaran besar pulak nanti kan...so, better they say "takde ape-ape" dari memanjangkan isu itu. Tapi kalau dah dengar perkataan macam ni, seeloknya dengan kadar segeralah lakukan sesuatu untuk menambat hatinya..

2. " Takpe la kalau macam tu.."
Berhati-hatilah dengan ayat itu..tengok reaksi wajahnya tersenyum ke tengah muncung?  Kalau tersenyum tu maknanya memang betul-betul 'takpelah'..tapi kalau ada nampak muncung tu, adelah yang tak kena tu.. Mungkin juga dah berjanji nak ke sesuatu tempat, mungkin shopping ke.. tapi tup tup terpaksa cancel sebabnya nak tengok Piala Dunia.. Memangla si dia geram..so, apa yang boleh dibuat ialah, cubalah ambil hatinya dengan mengatakan dia bakal mendapat bonus besar untuk shopping nanti.. tentu senyuman akan terus terukir pada wajah yang sebelum ni agak suram tuu.. :)

3. " Saya dah hampir siap nie.. "
Selalukan dengar ayat macam ni? Mengikut kelaziman, ayat ni akan diucapkan selepas mengajak pasangan untuk keluar kan? Kemudian akan bermulalah proses untuk bersiap bagi wanita. Satu yang korang kena tahu, jangan berkata apa-apa sepanjang proses bersiap ini berlaku..kalau tidak, mungkin akan kena tunggu lebih lama lagi! Seeloknya beri masa pada si dia untuk bersiap dan sila tingkatkan kesabaran korang..Sentiasa kena ingat wanita ni kena bersolek, pakai tudung, gosok baju dan sebagainya.. Banyak benda nak kena prepare sebelum keluar tuu..

4. " Mana satu ye saya nak beli ni..baju pink ke baju ungu ni? " atau.. Rasanya kasut ni sesuai tak untuk saya ke saya nak beli sandle je ye?"
Soalan-soalan ini memang dah biasa sangat..Sebenarnya peranan korang ialah dengan hanya mengeluarkan pendapat dan membantu dia membuat pilihan. Tapi selalunya bila dikeluarkan pendapat pun, dia bukan ikut sangat pun.. lain yang dipilihnya juga kan? Ini mungkin kerana memang dia dah ada pilihan pun cuma saje buat-buat tanye..so, apa yang korang perlu buat, baik berikan saje jawapan ape-ape kerana ia akan menjimatkan masa!

5. " Saya nampak gemuk ke? "
Wahai kaum-kaum Adam.. ini adalah soalan cepumas yang boleh dikatakan perangkap! Sudah tentu korang memang tau jawapan untuk soalan ini.. if you dont want the wrath of women to befall upon you, just reply with one short simple word " NO"!Kalau rasa tak boleh juga nak jawab macam tu, alternatifnya cubalah tukar topik yang lain.. as along as you dont have to answer that question. Sekurang-kurangnya boleh mengelakkan api kemarahan si dia atau muncung sedepanya yang mungkin akan berlaku sekiranya korang jawab "YES".. 



6 comments:

Dalila Hamid said...

setuju... memang selalu tanya soalan2 camtu...

nsazwa said...

98% saya bersetuju..hehehhe

Farah Shamsudin said...

Dalila: kan?

nsazwa: hampir 100% pun kebenarannya kan..

anitadiana said...

farah..kak ita like...betul tu....setuju sesanggat lah..he..he..

cikpuanhady said...

hihihi..memang setuju sangat la..hahha..

Mama Ema said...

yea betul dgn seoalan2 kat atas tu..