Wednesday, 16 January 2013

Kenapa ekk suami jarang sembang dengan isteri macamana die sembang dengan kawan..?

Assalamualaikum Uollss!

fuhh..fuhh! lame sangat dah tak update blog ni. bersawang siap ade labah-labah gituuu. Sori sangat lately ni kebizian yang sangat melampau. Masa untuk diri sendiri pun takde ni haaa..Banyak perkara nak sharing tapi takpe.. slowlyla kan..banyak masa..Hari ni tergerak hati nak mencoret sesuatu tentang hubby & wifey. Bukan tentang diri sendiri tapi ianya secara umum..:))

Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual dengan orang lain?

Suami Itu Lelaki

Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran, kebekesanan dan pencapaian..Mereka memberi tumpuan kepada benda, objek & barang demi mencapai kejayaan & matlamat yang ingin dicapaii. Mereka membaca suratkhabar & jurnal. Mereka juga mendengar berita, sukan & pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, perniagaan, pemimpin, perang, politik serta perkembangan duniaaa..

Isteri Itu Perempuan

Tumpuan perempuan pula berkisar tentang manusia & perasaan. Mereka menghargai cinta, Pertalian, perhubungan & keindahan. Mereka membaca novel & buku-buku psikologi. Suka menonton filem romantik & menatap majalah hiburan.  Paling best mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan, perhiasan, fesyen & kecantikan.. :))

Kenapa Penting Suami Berbual Dengannya?

Kerana isteri itu seoarang perempuan. Orang perempuan ni memang suka bercakap-cakap. Seronok bila ada yang sudi melayan. Bila tertekan, bercakap-cakap tu boleh melegakan. Maka tidak hairanlaa kaum Hawa ni boleh bersembang ataupun 'bergayut' pada telefon berjam-jam lamanya..

Orang perempuan ni mahukan 'good listener' bukan 'problem solver'. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapatnya mereka sangat mengambil berat 'tentang' & 'untuk' diri mereka.

Mereka inginkan 'verbal attention' yang boleh membuatkan mereka rasa dikasihi. Bagi mereka selagi 'penumpuan & 'perhubungan' ini dijalin, selagi itulah ikatan kasih sayang dapat dijamin. Perkahwinan ni sebenarnya menyatu-temukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat & kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomunikasi dengan baik antara suami isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan & tercapainya matlamat perkahwinan.

Secara kesimpulannya, perbualan suami isteri itu dapat mengekalkan ikatan perkahwinan...:)) so layan-layankanlahh bila isteri nak bersembang tuu yee.. tak komen tu dengar pun jadilaaa..


p/s* terima kasih ye kawan-kawan sudi singgah berehat disini*


I


2 comments:

Aku Penghibur said...

000000 ... :) hehehhehe tak kawin lagi.. tak pe amik sebagai pengetahuan :)

Iha Zaliza said...

Selalunya suami selesa berbual dengan isterinya kalau si isteri lebih jadi pendengar dari banyak membebel.. hihi, tu apa yang saya nampaklah.. :)

Minta jasa baik komen disini:

1 Litre of Tears TQ ;)

Kenapa ekk suami jarang sembang dengan isteri macamana die sembang dengan kawan..?

Assalamualaikum Uollss!

fuhh..fuhh! lame sangat dah tak update blog ni. bersawang siap ade labah-labah gituuu. Sori sangat lately ni kebizian yang sangat melampau. Masa untuk diri sendiri pun takde ni haaa..Banyak perkara nak sharing tapi takpe.. slowlyla kan..banyak masa..Hari ni tergerak hati nak mencoret sesuatu tentang hubby & wifey. Bukan tentang diri sendiri tapi ianya secara umum..:))

Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual dengan orang lain?

Suami Itu Lelaki

Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran, kebekesanan dan pencapaian..Mereka memberi tumpuan kepada benda, objek & barang demi mencapai kejayaan & matlamat yang ingin dicapaii. Mereka membaca suratkhabar & jurnal. Mereka juga mendengar berita, sukan & pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, perniagaan, pemimpin, perang, politik serta perkembangan duniaaa..

Isteri Itu Perempuan

Tumpuan perempuan pula berkisar tentang manusia & perasaan. Mereka menghargai cinta, Pertalian, perhubungan & keindahan. Mereka membaca novel & buku-buku psikologi. Suka menonton filem romantik & menatap majalah hiburan.  Paling best mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan, perhiasan, fesyen & kecantikan.. :))

Kenapa Penting Suami Berbual Dengannya?

Kerana isteri itu seoarang perempuan. Orang perempuan ni memang suka bercakap-cakap. Seronok bila ada yang sudi melayan. Bila tertekan, bercakap-cakap tu boleh melegakan. Maka tidak hairanlaa kaum Hawa ni boleh bersembang ataupun 'bergayut' pada telefon berjam-jam lamanya..

Orang perempuan ni mahukan 'good listener' bukan 'problem solver'. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapatnya mereka sangat mengambil berat 'tentang' & 'untuk' diri mereka.

Mereka inginkan 'verbal attention' yang boleh membuatkan mereka rasa dikasihi. Bagi mereka selagi 'penumpuan & 'perhubungan' ini dijalin, selagi itulah ikatan kasih sayang dapat dijamin. Perkahwinan ni sebenarnya menyatu-temukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat & kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomunikasi dengan baik antara suami isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan & tercapainya matlamat perkahwinan.

Secara kesimpulannya, perbualan suami isteri itu dapat mengekalkan ikatan perkahwinan...:)) so layan-layankanlahh bila isteri nak bersembang tuu yee.. tak komen tu dengar pun jadilaaa..


p/s* terima kasih ye kawan-kawan sudi singgah berehat disini*


I


2 comments:

Aku Penghibur said...

000000 ... :) hehehhehe tak kawin lagi.. tak pe amik sebagai pengetahuan :)

Iha Zaliza said...

Selalunya suami selesa berbual dengan isterinya kalau si isteri lebih jadi pendengar dari banyak membebel.. hihi, tu apa yang saya nampaklah.. :)

Minta jasa baik komen disini:

1 Litre of Tears TQ ;)